Gebruik van contant geld en de vraag naar Central Bank Digital Currency (CBDC)

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) publiceerde op 1 maart nieuwe documenten omtrent het gebruik van contant geld en de vraag naar Central Bank Digital Currency (CBDC). CBDC kan token-gebaseerd zijn, gelijk private digitale valuta als cryptovaluta, om zo bijvoorbeeld meer anonimiteit te waarborgen, zo gaf de Bank for International Settlements (BIS) eerder aan.

Contant geld en vraag naar CBDC

Het lopende onderzoek werd gepubliceerd om commentaar uit te lokken en het debat aan te moedigen. Het niveau en de trend in het gebruik van contant geld in een land is van invloed op de vraag naar Central Bank Digital Currency (CBDC), zo geven de schrijvers aan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De vraag naar CBDC zal volgens hen zwak zijn in landen waar het gebruik van contant geld al erg laag is, als gevolg van een voorkeur voor substituten (debit- en creditkaarten, elektronisch geld, mobiele telefoonbetalingen). Waar het gebruik van contant geld zeer hoog is, zou de vraag sterker moeten zijn door een gebrek aan alternatieven in betalingsmogelijkheden.

Nadat in het onderzoek aan is getoond dat een dalend contant geldgebruik grotendeels samenhangt met demografische veranderingen wordt het niveau van het contant geldgebruik gekoppeld aan de waarschijnlijke vraag naar Central Bank Digital Currency in verschillende landen.

CBDC vervanger van cash geld

Als contant geld belangrijk is voor het monetaire beleid, als concurrerend of alternatief betaalinstrument in het geval van operationele problemen met particuliere betaalmethoden, kan de invoering van de CBDC het best worden ingevoerd voordat contante substituten zo alomtegenwoordig zijn dat de levensvatbaarheid van de CBDC in twijfel kan worden getrokken.

Schattingen van het huidige gebruik van contant geld zijn gebaseerd op eenvoudige directe berekeningen van drie verschillende maatstaven voor het gebruik van contant geld. Deze drie maatstaven suggereren dat het gemiddelde gebruik van contant geld in elf verschillende landen met gemiddeld 1,3 tot 2,2 procent per jaar daalt.

Stimulering noodzakelijk voor adoptie

Zonder een digitale versie van contant geld is het mogelijk dat na verloop van tijd het gebruik van contant geld bijna volledig zal worden vervangen door vervangende instrumenten die gekoppeld zijn aan particulier bankgeld. Om CBDC tot een succes te maken, zal er daarom een stimulans moeten worden gecreëerd voordat adoptie mogelijk is.

Voor gebruikers is die prikkel volgens de schrijvers groter gemak omdat zij bijvoorbeeld niet naar een geldautomaat hoeven te gaan om contant geld op te nemen. Dit maakt Central Bank Digital Currency enkel zo gemakkelijk als een bankpas – niet beter. Daarom is stimulatie voor het gebruik van de CBDC noodzakelijk.

Een mogelijke stimulans voor adoptie is het gratis ter beschikking stellen door centrale banken van de CBDC aan gebruikers of detailhandelaren. Met een nul afwikkelingsvergoeding op CBDC kunnen detailhandelaren de brug vormen voor de adoptie van CBDC door consumenten.

Bron: IMF, BIS

Foto: Flickr / Monito – Money Transfer Comparison

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Nieuws
Analist: Laatste Grote Kans om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te kopen Voor Bull Run

Een populaire analist denkt dat investeerders nog één laatste kans hebben om bitcoin (BTC) en...

bitcoin etf Bitcoin
Carson Group Stelt Nu 4 Bitcoin ETF’s Beschikbaar aan Beleggers

Carson Group, een grote vermogensbeheerder, breidt zijn investeringsaanbod uit door vier grote bitcoin ETF's beschikbaar...

Bitcoin lightning netwerk Bitcoin
Bitcoin’s Schaalbaarheidsproblemen: Is het Lightning Netwerk de Oplossing of het Probleem?

Het lightningnetwerk kwam naar voren als een veelbelovende oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin, door...

stablecoins Data en Analyse
Marktdominantie Stablecoins Zakt naar Historisch Laag Niveau Sinds 2021

Stablecoins hebben in het afgelopen jaar snel aan belang gewonnen. Deze cryptocurrency's, ontworpen om een...

Lees meer