Gefeliciteerd! Bitcoin viert vandaag 14e verjaardag

Van harte gefeliciteerd! Vandaag viert bitcoin blockchain haar 14e verjaardag.

Jarig!

Het was 3 januari 2009 toen Satoshi Nakamoto de boel aanslingerde met een hardcoded Genesis Block. Het bleek het begin van een nieuw tijdperk. Een monetaire en digitale revolutie waarin de strijd voor hard geld is losgebarsten en waarin het double spending problem is opgelost.

Dat was 14 jaar geleden echter nog ondenkbaar. Cypherpunks hadden enkele maanden ervoor voor het eerst van het idee van bitcoin gehoord toen Nakamoto de whitepaper deelde.

Het zou overigens pas 11 januari 2009 zijn toen Hal Finney ook een bitcoin client begon te draaien. En op 9 januari, zes dagen na het Genesis Block, werd pas het eerste echte block gemined.

Weer een paar dagen vond de eerste transactie ooit plaats. Op 12 januari stuurde Satoshi Nakamoto in block 170 de eerste transactie naar Hall Finney.

De broncode voor het bitcoinproject was gewoon een .rar-bestand gehost op SourceForge. Vroege ontwikkelaars deelden via e-mail codepatches (een set aan wijzigingen) met Satoshi.

Tijdlijn

Sindsdien is er geen weg meer terug gebleken. In juli 2010 kwam v.03 uit van de bitcoin software en dat werd opgepakt door de website Slashdot. Hierdoor steeg de prijs van bitcoin naar $0,008. Later die maand, op 17 juli, werd de beurs Mt. Gox opgericht.

Op 28 november 2012 vond de eerste halving plaats en in 2013 draaide Coinbase al een maandelijks handelsvolume van $1 miljoen aan bitcoin. In oktober nam de FBI nam grofweg 26.000 BTC in beslag van de Silk Road website. Daarbij arresteerden ze ook Ross Ulbricht, die vandaag de dag nog steeds veel steun krijgt van de community.

In 2014 ging Mt. Gox failliet, het jaar erop werd Bitstamp gehacked en in 2016 vond de tweede halving plaats. Het jaar erop bereikte de koers de magische grens van $20.000, terwijl het netwerk last kreeg van groeipijn en er een scaling debate begon. Het lightning netwerk werd geboren, de koers steeg in 2022 tot $69.000 om weer in te kelderen tot onder de $17.000.

Miljoenen transacties, honderdduizenden blocks en tienduizenden pull requests en commits op GitHub later is bitcoin niet meer weg te denken in de wereld. Landen accepteren het, Twitter integreert, de marktkapitalisatie bereikte de $1.000 miljard het en jij bent er (elke dag druk) mee bezig.

Wil je meer bitcoingeschiedenis lezen? Check dan ook onderstaande artikelen uit een vierdelige serie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSatoshi