Gemini dient een rechtszaak in tegen Digital Currency Group en Barry Silbert vanwege Genesis en het Earn-programma

De Amerikaanse cryptobeurs Gemini heeft juridische stappen aangekondigd tegen het conglomeraat Digital Currency Group (DCG) en de CEO, Barry Silbert. Ze worden aangeklaagd wegens "fraude tegen crediteuren". Dat is op te maken uit een aanvraag bij het Hooggerechtshof in New York.

Volgens Gemini is DCG en Silbert betrokken bij een programma waarbij "enorme hoeveelheden cryptocurrency en Amerikaanse dollars" aan Genesis, dochter van DCG, zijn uitgeleend.

Gemini wil geld terugvorderen die zijn ontstaan als gevolg van "valse, misleidende en onvolledige verklaringen en weglatingen van DCG en Silbert" en hun rol "bij het aanmoedigen en faciliteren van Genesis's fraude tegen Gemini", en voegt eraan toe dat het bedrijf ook de juridische weg gaat opzoeken in het faillissementsproces van Genesis.

Genesis is dochteronderneming van DCG, is een partij die crypto's uitleent en verantwoordelijk was voor het exploiteren van een Earn-programma in samenwerking met Gemini, dat in 2021 is gelanceerd. Binnen Earn konden klanten van Gemini hun crypto's uitlenen met de belofte dat het bedrijf rente zou terugbetalen. Genesis moest echter de opnames staken in november 2022 en beroept zich op "ongekende marktturbulentie" en vraagt vervolgens faillissement aan onder Chapter 11.

Volgens het onderstaande Twitterdraadje van Cameron Winklevoss, medeoprichter van Gemini, wist Silbert dat Genesis al "enorm in de financiële problemen zat" toen hij probeerde het Earn-programma voort te zetten. De klacht omvat een falende financiële rapportage van DCG en Silbert, beginnend met de ineenstorting van Three Arrows Capital in juni 2022, wat "een gat van $1,2 miljard in de balans van Genesis sloeg". Winklevoss beweert dat Genesis en DCG $900 miljoen schuldig zijn aan de klanten van Gemini.

Volgens de Winklevoss broers hebben Silbert, DCG en Genesis samengezworen om neppe financiële rapporten te creëren om de waarheid te verbergen voor Gemini en crediteuren. Ze beweren onder meer: "Deze fraude gaat helemaal naar de top. Barry Silbert en andere leidinggevenden van DCG waren direct betrokken bij deze leugens en ze hebben keer op keer gelogen om de waarheid te verbergen voor Gemini en andere crediteuren."

Winklevoss heeft herhaaldelijk gedreigd DCG en Silbert aan te klagen vanwege vertragingen bij het oplossen van de problemen tussen Gemini en Genesis en heeft onlangs een open brief aan de CEO gepubliceerd een bedrag van $1,47 miljard tegen 2028 op tafel lag. Volgens DCG is de rechtszaak een "publiciteitsstunt" van Winklevoss en zijn alle beschuldigingen van wangedrag "ongegrond, lasterlijk en volledig onwaar".

De nasleep van het Earn-programma heeft zowel Genesis als Gemini een doelwit gemaakt van federale en staatsregulatoren. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft in januari een rechtszaak aangespannen tegen de twee bedrijven omdat ze naar verluidt niet-geregistreerde effecten aanboden, en het Department of Financial Services van New York onderzocht naar verluidt Gemini vanwege promoties in het Earn-programma.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...