Twee tieners maken $4 miljoen aan bitcoin en ether buit met geniepige oplichting

Twee tieners uit het Canadese Hamilton zijn opgepakt voor het stelen van meer dan $4 miljoen aan bitcoin (BTC) en ether (ETH).

Jonge oplichters

Het tweetal uit de staat Ontario stalen dit van van een Amerikaanse man. Ze gebruikten de geniepige “spear phishing” methode om het geld af te troggelen.

Volgens lokale berichtgeving werkt de politie van Hamilton sinds juni 2023 samen met het Federal Bureau of Investigations (FBI) van de Verenigde Staten en de Task Force Electronic Crimes van de geheime dienst om de jongens te onderzoeken.

Een spear phishing-aanval is een gerichte vorm van phishing die door oplichters wordt gebruikt om individuen te misleiden. Het uiteindelijke doel is dat het slachtoffer gevoelige informatie zoals wachtwoorden, creditcardnummers of andere persoonlijke gegevens deelt.

In tegenstelling tot traditionele phishing-aanvallen (waarbij de hackers een breed net uitwerpen met niet persoonlijk gerichte spam e-mails), zijn spear phishing-aanvallen zeer persoonlijk afgestemd.

De twee jongens van beiden 17 jaar oud (!) verzamelden informatie van het doelwit, zoals hun naam, functie, bedrijf en zelfs persoonlijke gegevens.

Met deze informatie op zak kunnen de oplichters nepberichten opstellen. Dat deed het tweetal met de aliassen “Felon” en “Gaze” dan ook. Ze deden zich voor als het support team van cryptobeurs Coinbase, waar de vermogende Amerikaan zijn bitcoin en ether had staan. De jongens hadden het doel om uiteindelijk het crypto-account van de man op de beurs over te nemen.

Nadat ze met succes de controle over het account hadden verkregen, namen ze het geld in eigen beheer. De man was z’n geld kwijt, de jongens enkele miljoenen rijker.

Volgens de politie hebben de tieners een deel van het geld hebben gebruikt om de Instagram-handle ‘@zombie’ te kopen. De politie nam ook voor ten minste $13,4 miljoen aan digitale activa in beslag.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoplichting