Gemini en Genesis door SEC aangeklaagd wegens ongeregistreerde effecten

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft twee cryptogrootmachten aangeklaagd voor het aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten aan particuliere beleggers.

Beschuldiging van SEC

Het gaat om Genesis Global Capital en Gemini Trust Company. Via het lending programma van cryptobeurs Gemini zouden er financiële producten zijn aangeboden die volgens de SEC zonder licentie niet door de beugel kunnen.

De Amerikaanse toezichthouder zei dat Genesis in december 2020 een overeenkomst heeft gesloten met Gemini. De deal ging om het uitlenen van cryptovaluta van klanten van Gemini aan Genesis in ruil voor de belofte van Genesis om hier rente over te betalen.

Genesis maakt deel uit van Digital Currency Group, terwijl Gemini is opgericht door de miljonairstweeling Winklevoss.

In februari 2021 begonnen Genesis en Gemini het Earn-programma ook aan particuliere beleggers aan te bieden. Daarbij kon de retail-investeerder dus rente krijgen op cryptovaluta. En daar ging het mis.

Gemini trok ook een vergoeding als brokerage af van de tot wel 4,29%, aan rente die Genesis betaalde. Volgens de aanklacht gebruikte daarom Genesis de cryptovaluta van investeerders om winst te maken en om de eigenaars rente te geven.

Liquiditeitsproblemen

In november 2022 stopte Genesis ineens de opnames van Gemini Earn-investeerders. Ze zouden niet over voldoende liquide middelen beschikken om aan opnameverzoeken te voldoen.

Het zou zijn gegaan om $900 miljoen aan activa en het is nog steeds niet opgelost. De Nederlandse beurs Bitvavo heeft ook last van ditzelfde probleem. Deze soap is inmiddels uitgemond in publiek moddergegooi en de oproep aan Barry Silbert om af te treden.

Enfin, volgens een SEC-functionaris was het tweetal bezig met de verkoop van effecten zonder dat ze er de juiste papieren en registraties van hadden. Omdat Genesis de uitgever was, zijn beide partijen aansprakelijk.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGemini