Bitcoin beurs Gemini koopt $4 miljoen aan carbon credits

Cryptobeurs Gemini heeft voor ongeveer $4 miljoen aan carbon credits gekocht, meldt Bloomberg. De exchange van de broers Cameron en Tyler Winklevoss willen daarmee op een financiële manier een steentje bijdragen aan een groener ecosysteem.

Vergoeding voor ‘vuile’ Bitcoin

Het Amerikaanse bedrijf heeft met dit bedrag een donatie gedaan aan Climate Vault. Dit is een non-profitorganisatie die hiermee gaat voorkomen dat meer dan 341.000 ton koolstof in de atmosfeer terechtkomt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gemini is van plan om flinke bedragen neer te legen om de ecologische voetafdruk te blijven compenseren. CEO Tyler Winklevoss zegt dat ze dit zullen blijven doen tot er alleen maar hernieuwbare energie wordt gebruikt om het bitcoin netwerk te beveiligen

“We willen een betere wereld bouwen met cryptovaluta. Maar het is ook belangrijk om duurzaam te zijn als we naar die visie naleven.”

De koolstofkredieten zijn bedoeld om de bitcoin die Gemini in bewaring heeft te compenseren. Momenteel hebben ze iets meer dan 250.000 bitcoin in hun hot wallet staan, wat neer komt op $8,3 miljard.

‘Groenere’ Bitcoin industrie

Met het groene initiatief wil Gemini meer klimaatbewuste zaken in het bedrijf integreren. Bitcoin heeft (deels ten onrechte) een slechte naam gekregen door Elon Musk. Zijn bedrijf Tesla besloot om te stoppen met het accepteren van bitcoin betalingen. Het minen van Bitcoin zou (in de ogen van het bedrijf) te veel elektriciteit gebruiken die afkomstig is van grijze en bruine energiebronnen.

Sindsdien is het een hekel punt geworden: geef je toe aan deze – onterechte en overdreven – claim, of gebruik je deze kans juist om de PR-machine aan te zetten. Een heel aantal bedrijven koos voor de tweede optie:

Er is ook een tegengeluid: de energiekwestie is veel genuanceerder. Elektriciteitsgebruik staat niet inherent aan verspilling. Ook is de energiemix van bitcoin een van de meest groene ter wereld. Ook omschrijven onderzoekers Bitcoin in papers juist als een financiële prikkel om groene energie aan te stimuleren.

We hebben al eens tien redenen op een rijtje gezet waarom de energiediscussie rondom Bitcoin veel meer kanten heeft, dan dat in eerste instantie lijkt.

ESG-agenda

De zogenoemde ‘environmental, social en corporate governance’-agenda, ook wel afgekort met ESG, is terrein aan het winnen. Vooral voor institutionele beleggers is dit een belangrijke metric gebleven.

Gemini, die fungeert als custodial voor negen ETF’s en twee closed-end publicly-traded funds. Ze zitten dus middenin dit wereldje, wat deze move wat meer context geeft.

“We doen gewoon ons ding om het gesprek over ESG te starten en het als onderdeel van Bitcoin aan te pakken. Zo kunnen mensen naar Gemini komen en ‘Gemini Green custody’ gebruiken om hun ESG-mandaten vervullen.”

Climate Vault werkt samen met ongeveer 20 verschillende bedrijven en instellingen die allemaal hun CO2-uitstoot willen compenseren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsenergie