Milieuvriendelijke Bitcoin ETF? One River gooit het over deze boeg

Bitcoin in combinatie met ‘groene initiatieven’? Sinds enkele weken weten bedrijven deze PR-reclame wel te vinden. Zo ook nu weer een Amerikaans hedgefonds. One River wil namelijk een bitcoin exchange traded fund (ETF) op de markt brengen die werkt met zogenoemde ‘carbon credits’.

Bitcoin ETF, maar dan groen

Het hedgefonds heeft korte lijntjes met miljardair en investeerder Alan Howard. One River heeft wel oren naar een ETF waarbij rekening is gehouden met de carbon footprint van het fonds. Het idee is om een financieel product te maken dat koolstofneutraal is. Dit willen ze bereiken door zogenoemde koolstofkredieten op te kopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Koolstofkredieten zijn contracten die je afsluit (en dus als bedrijf koopt of verkoopt) als een project meer (of midner) CO2 uitstoot dan dat is toegelaten door de autoriteiten. Als je als bedrijf niet onder de toegestane limieten kunt kopen, kun je kredieten opkopen.

One River gaat dit ook doen. Hiermee geeft het echter wel toe aan een niet-bestaand probleem. Bitcoin is niet per se slecht voor het milieu, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt. Onder andere Square en Ark Invest hebben zich uitgesproken hierover. ‘Bitcoin wakkert groene energie juist aan!’ zo stellen ze.

Enfin. Het idee is dat er een One River Carbon Neutral Bitcoin Trust op de markt gaat komen. Dit fonds gaat samenwerken met platform MOSS dat zich met de offsets (of: kredieten) bezighoudt.

Op de website van de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC), is meer te lezen over het voorstel. Hieronder een korte quote:

“De One River Carbon Neutral Bitcoin Trust is een beursgenoteerd fonds dat gewone aandelen (…) uitgeeft die worden verhandeld op de New York Stock Exchange . De doelstelling van de Trust is om de prestaties van bitcoin te volgen, aan de hand van de prestaties van de MVIS One River Carbon Neutral Bitcoin Index, gecorrigeerd voor de kosten en andere verplichtingen van de Trust. De Index is samengesteld op basis van prijzen van een aantal bitcoin-spotmarkten, en gebaseerd op de mediaan van de handelsvolumes. (…).”

Canada

In Canada zagen we recent een verzoek tot een soortgelijk fonds. Aanbieder Ninepoint wil alleen bitcoin opkopen van ‘groene miners’ en daarnaast kopen ze (net als One River) ook offsets op.

Deze CO2-compensaties worden in samenwerking met twee bedrijven geregeld. CarbonX en het Crypto Carbon Ratings Institute gaan de ecologische voetafdruk van de Bitcoin-aankopen van het fonds te beoordelen. Aan de hand van het getal wat hieruit komt, stoppen ze geld in deze compensatie-regelingen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
energieETFSEC