General Motors start met Bitcoin betalingen als er voldoende vraag naar is

Bitcoin als betaalmiddel integreren is tegenwoordig goed mogelijk. Mary Barra, directeur van General Motors (GM), geeft aan dat de weg naar acceptatie van BTC open ligt.

Wel moet er simpelweg vraag zijn vanuit klanten. Barra neemt geen positie voor of tegen bitcoin in, maar geeft in gesprek met CNBC aan dat ze er voor open staan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

GM is een van de grootste automobielbedrijven ter wereld. Het Amerikaanse bedrijf had in 2019 ruim 164.000 medewerkers.

Bitcoin accepteren

Eerder dit jaar reageerde de directrice op de gebeurtenissen bij Tesla. De autofabrikant kocht voor $1,5 miljard aan bitcoin voor op de balans. Ze gaf toen aan de ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Wel werd duidelijk dat het bedrijf geen interesse heeft in zo’n soort positie in bitcoin. Die positie is voor zover bekend niet veranderd.

De positie van Barra komt niet helemaal als een verrassing. We zien steeds meer partijen die ‘gedwongen’ diensten rondom bitcoin bouwen. Denk aan banken als Goldman Sachs en JP Morgan die mede door de grote vraag aan hun rijkste klanten inmiddels investeringen rondom BTC bieden.

Ook hier speelt hetzelfde: als GM denkt winst te kunnen halen (in keiharde dollars, of bijvoorbeeld qua PR) dan zullen ze dat niet nalaten.

GM zit in hetzelfde vaarwater als Tesla en wil in 2035 alleen nog maar elektrische auto’s verkopen.

In dit verhaal lijkt bitcoin vooral een middel om aandacht te vragen. Tegelijkertijd zegt het ook wat over de blik op bitcoin in dit soort kringen. Een aantal jaar geleden was dit het grootste nieuws geweest in de industrie, nu is het een van de vele partijen die iets over bitcoin laten weten.

In een wereld waar bitcoin steeds verder groeit, wordt het mogelijk ook qua transactiekosten en andere zaken aantrekkelijk om bedragen in BTC af te rekenen. Daar zijn we echter nog lang niet.

Autofabrikanten en Bitcoin

De meest besproken autofabrikant in de wereld van bitcoin (of misschien wel wereldwijd) is de afgelopen maanden Tesla. CEO Elon Musk gooide een knuppel in het hondenhok door vragen stellen over het energiegebruik van het netwerk.

Tesla accepteert geen BTC meer als betaling, maar heeft nog wel bitcoin in kas. Ruim 42.000 BTC staat er op de balans volgens de laatste cijfers.

Zo’n grote stap als Tesla (ondanks de negatieve uitlatingen van Musk recente) ligt niet in de lijn der verwachting voor General Motors. Het accepteren van bitcoin betalingen voor een auto is in de huidige situatie vooral ook een marketingstunt.

Als het slechte PR oplevert (of op andere manieren in de weg zit) kun je het ook zo waar aan de kant schuiven. Dat hebben we qua betaalopties bij Tesla gezien.

Een partij als General Motors is leuk nieuws, maar er zijn weinig te voorbeelden te vinden van dit soort miljardenbedrijven die al succesvol en grootschalig bitcoin betalingen accepteren en ook daadwerkelijk ontvangen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...