Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Genesis klaagt moederbedrijf DCG aan om transfers

Genesis klaagt moederbedrijf DCG aan 151

 

Genesis klaagt moederbedrijf DCG aan wegens vermeende zelfverrijking en fraude, en wil ruim $3 miljard terughalen om schuldeisers te compenseren. De zaak kan grote gevolgen hebben voor vertrouwen in institutionele crypto.

Rechtszaak zet druk op vertrouwen in crypto-industrie

Genesis Global Capital heeft twee rechtszaken aangespannen tegen moederbedrijf Digital Currency Group (DCG) en CEO Barry Silbert. De cryptolener eist meer dan $3 miljard terug voor vermeende frauduleuze en zelfverrijkende transacties die zijn uitgevoerd toen Genesis al feitelijk insolvent was. De zaak kan grote gevolgen hebben voor het institutionele vertrouwen in de sector.

https://twitter.com/TheGenesisLOC/status/1924581132429099333

Achtergrond van het conflict

Volgens gerechtelijke documenten uit Delaware en New York gebruikte DCG de noodlijdende balans van Genesis als ‘kasboek’ voor interne verrijking. In de aanklacht staat dat Silbert en zijn team ruim $1,2 miljard aan crypto en fiat weghaalden bij Genesis – vlak voordat het bedrijf faillissement aanvroeg in januari 2023. Ook zou een promesse van $1,1 miljard zijn gebruikt om verliezen op papier te compenseren, zonder daadwerkelijke liquiditeit te bieden.

Genesis beschuldigt DCG ervan met opzet de financiële gezondheid van de lender te hebben verdraaid. De activa zouden zijn doorgesluisd naar zusterbedrijf Grayscale en andere DCG-entiteiten, terwijl schuldeisers in het ongewisse bleven over de werkelijke situatie.

Impact op de cryptomarkt

Genesis, ooit een van de grootste kredietverstrekkers, was nauw verbonden met andere grote partijen zoals Gemini, Bitvavo en Three Arrows Capital. Het platform leende miljarden aan deze partijen en fungeerde daarmee als schakel tussen institutionele investeerders en de bredere cryptomarkt. Toen deze leningen massaal mislukten, werd duidelijk hoe kwetsbaar het hele ecosysteem was — met Genesis als zwakke schakel die het kaartenhuis deed instorten.

Het juridische conflict roept vragen op over de transparantie en onafhankelijkheid van bedrijfsstructuren binnen crypto-conglomeraten zoals DCG. Mocht de rechter DCG aansprakelijk stellen, dan kan dit precedentwerking hebben voor soortgelijke structuren in de industrie. Een overwinning voor Genesis zou ook kunnen leiden tot een groter bewustzijn bij investeerders over risico’s rond gecentraliseerde bedrijfsvoering in crypto.

Signaalfunctie voor regelgeving

Met de SEC die eerder al een schikking van $38 miljoen trof met DCG over misleiding van investeerders, groeit de druk op regelgevers om striktere toezichtmodellen te hanteren. Deze rechtszaak zou kunnen leiden tot scherpere eisen aan moeder-dochterrelaties in crypto, vooral waar het gaat om leningen, liquiditeit en transparantie richting klanten.

Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland

Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland

  • Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
  • Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
  • Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
  • Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Raul Gavira

Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....

Lees meer over DCGgenesisrechtszaakSEC
Array
(
    [0] => 223888
    [1] => 222472
    [2] => 223804
    [3] => 224106
    [4] => 222366
)