Gensler van SEC reageert in Senaat nogal onbevredigend op vraag over bitcoin ETF

Gary Gensler

Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, stond op 12 september de Senaatscommissie voor het Bankwezen te woord. Hij beantwoordde vragen over onderwerpen variërend van kunstmatige intelligentie tot de handhaving van regels in de cryptomarkt. Eén vraag negeerde hij echter: over de bitcoin ETF.

Gensler

In zijn voorbereide verklaring houdt Gensler vast aan zijn standpunt dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission de cryptomarkt moet monitoren. Maar een antwoord over de goedkeuring van spot bitcoin ETF kwam er niet. Die werd compleet vermeden.

Senator Hagerty legde het verlies van de beurswaakhond in de rechtszaak tegen Grayscale op tafel. Hij wilde weten wat Gensler in een spot ETF moet zien om deze te kunnen goedkeuren, en welke vragen nog moeten worden beantwoord.

Het antwoord bleef nogal onbevredigend: "We zijn het besluit nog aan het beoordelen. Er zijn meerdere spot-ETF-aanvragen (buiten die van Grayscale) die we ook beoordelen." Hij voegde er ook aan toe dat hij uitkijkt naar de aanbeveling van de staff (of: de andere commissarissen).

Het lijkt daarmee alsof Gensler zich aan het indekken is tegenover zijn andere commissarissen, maar zijn eigen mening al wel duidelijk heeft. Naast Gensler is bekend dat "Crypto Mom" Hester Peirce al jaren voor een bitcoin ETF pleit. Wil Gensler dat ook, maar willen zijn collega's het niet? Heeft Gensler meer te zeggen en kan hij hier zijn mening niet delen?

Eric Balchunas, senior ETF-analist bij Bloomberg, reageert:

“Het lijkt alsof hij zich weer aan het indekken is, net zoals toen hij zei dat ik slechts een van de vijf commissarissen was.”

De uitspraken volgen slechts zeven dagen op het nieuws dat advocaten van Grayscale een brief aan de SEC hebben geschreven. Ze willen graag in gesprek gaan met de effectentoezichthouder.

In de brief staat onder andere dat de beoordeling van Grayscale's aanvraag drie keer langer heeft geduurd dan normaal gesproken is toegestaan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSEC

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...