Glassnode: 1 miljoen adressen met 1 bitcoin of meer

426 totale weergaven

Het aantal bitcoin adressen met minstens één bitcoin erop heeft nu een mijlpaal van één miljoen overschreden. Deze miljoen "wholecoiners" is op 13 mei bereikt, blijkt uit data van Glassnode.

bron: Glassnode
bron: Glassnode

De bitcoin prijs is in 2022 met 65% gedaald, terwijl het spaargedrag juist flink is toegenomen. Dat leidde tot pieken van het aantal wallets met 1 bitcoin of meer. De meest opvallende pieken vonden plaats tijdens een acute marktcrash in juni en november, de datum waarop FTX instortte en vervolgens faillissement aanvroeg.

In totaal zijn er begin februari 2022 maar liefst zo'n 190.000 "wholecoiners" toegevoegd toen de bitcoin prijs daalde van zijn hoogtepunten in november 2021.

Negentropic, medeoprichter van Glassnode, vertelt aan zijn 54.000 Twitter-volgers dat de beste tijd om bitcoin te kopen is wanneer het "bloed door de straat loopt".

Hij verwijst naar de bankencrisis in Amerika, en de verwachting dat de Federal Reserve, de centrale bank van de VS, de renteverhogingen in de komende maanden gaat pauzeren. Volgens de analist is er genoeg vertrouwen om de bitcoin minstens $35.000 te bereiken op de middellange termijn.

Hoewel het ronde getal van "één miljoen" historisch een nieuwe mijlpaal markeert, is een relativering op zijn plaats. Want één miljoen adressen staat niet gelijk aan één miljoen personen, want één persoon kan meerdere adressen hebben. Andersom kan achter één adres meerdere personen zitten.

Volgens gegevens van de crypto-analyseprovider CoinGlass zijn er momenteel ongeveer 19 miljoen bitcoin in omloop. Hiervan is 1,89 miljoen van deze BTC - ter waarde van $50,7 miljard - bewaard op centrale beurzen zoals Binance en Coinbase.

Het totale aantal bitcoin op centrale beurzen. Bron: CoinGlass.
Het totale aantal bitcoin op centrale beurzen. Bron: CoinGlass.

Bovendien zijn volgens schattingen van Glassnode, die het cijfer baseert op een combinatie van gegevens, waaronder BTC die naar "burn-adressen" is gestuurd, wallets met verloren sleutels en grote accounts die meer dan een decennium onaangeroerd zijn gebleven, maar liefst 3 miljoen BTC - ter waarde van $80,4 miljard en goed voor 17% van de totale circulerende voorraad - "verloren voor altijd".

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...