Glassnode: ‘Ruim 3,9 miljoen bitcoin slaapt of is voorgoed verloren’

Als we de data van Glassnode mogen geloven - en die is over het algemeen behoorlijk betrouwbaar - dan staat er op het moment van schrijven al zeven jaar (!) voor 125 miljard dollar aan bitcoin stil. "Sinds de lancering van bitcoin in 2009 zijn er slechts 4,25 miljoen bitcoin die de status van 'ancient' hebben bereikt", aldus Glassnode.

Het on-chain analysebedrijf kwalificeert een munt als 'ancient' als deze al 7 jaar of langer bestaat.

Ruim 90 procent slaapt of is verloren

Opvallend is dat ruim 90 procent (91,7 procent om precies te zijn) van die 4,25 miljoen bitcoin nog nooit van adres gewisseld is. Dat betekent dat ongeveer 3,9 miljoen van die munten op dit moment slaapt of voorgoed verloren is. Stel dat de munten verloren zijn, dan zou de maximale supply van bitcoin nog maar rond de 17 miljoen munten liggen.

Dat zou de schaarste van bitcoin drastisch veranderen, maar zeker weten doen we dat natuurlijk nooit. Daarbij kan het zomaar zijn dat de cryptografie achter bitcoin in de toekomst gekraakt wordt en dat deze munten via die weg weer tot leven komen.

Op weg naar de halving - die voor nu op de planning staat voor april 2024 - zijn dit de statistieken die hoop geven. Hoe meer bitcoin er uit de roulatie verdwijnen in de zakken van hodlers die niet geïnteresseerd zijn om deze ooit te verkopen, hoe meer kans bitcoin heeft om te schijnen op het financiële wereldtoneel. Uiteindelijk is de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden immers de grote drijfveer voor de koers.

Hoe zit het met de whales?

Als we naar de whales kijken, dan valt op dat zij gemiddeld genomen een steeds kleiner deel van de volledige supply in handen hebben. "Na de recente prijsopleving van bitcoin is de supply per whale in een evenwichtssituatie gekomen en blijft deze stabiel rond de 5.350 bitcoin per whale", zo schrijft Glassnode.

Ondanks dat lijkt de totale supply in handen van de whales wel verder af te nemen. Die ligt momenteel op 46 procent van de volledige supply en is nog altijd dalende. Steeds meer bitcoin komen dus in handen van kleinere entiteiten, minder kapitaalkrachtige investeerders.

Op zich is dat een goede ontwikkeling, omdat een veelgehoorde kritiek op bitcoin is dat het een valuta is voor de rijken. Volgens buitenstaanders is een te grote hoeveelheid bitcoin in handen van een kleine groep investeerders. Daar zit wat in als je bedenkt dat 46 procent van alle bitcoin in handen zijn van whales.

Al zijn deze verhoudingen waarschijnlijk niet beter en mogelijk zelfs slechter voor de Amerikaanse dollar en andere meer traditionele financiële assets. Ook aandelen van bedrijven zijn over het algemeen in handen van rijkaards en zeker niet van het gewone volk.

Lees meer over:
bitcoin koersBitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....