Goedemorgen Bitcoin: Alex Mashinsky van Celsius mag voor $40 miljoen op borgtocht

Goedemorgen! We hebben het meest opmerkelijke nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Oud-baas van Celsius mag voor $40 miljoen op borgtocht

Alex Mashinsky, de oprichter en voormalig CEO van Celsius, pleit onschuldig te zijn. Daarbovenop betaalt hij ook nog eens voor een borgtocht van $40 miljoen.

Gisteren is de oud-CEO opgepakt nadat zowel de SEC, de CFTC en de FTC tezamen aanklachten indienden tegen de oprichter van de failliete cryptobank.

Volgens een gerechtelijk document dat donderdag is ingediend, komt de borgsom neer op zijn woning in Manhattan, met daarnaast enkele door zijn vrouw ondertekende obligaties. Het is een financiële claim op de bankrekening van de Mashinsky’s.

SEC accepteert herindiening van bitcoin ETF aanvraag Bitwise

De Amerikaanse effectentoezichthouder heeft de aanvraag van Bitwise voor een spot bitcoin ETF officieel geaccepteerd.

De in San Francisco gevestigde vermogensbeheerder voor onder andere cryptovaluta diende in oktober 2021 voor het eerst een aanvraag in voor een spot bitcoin ETF. De Securities and Exchange Commission (SEC) keurde deze aanvraag af.

Op 28 juni deed Bitwise wederom een poging, maar ook deze herindiening was niet compleet (genoeg). Na enkele wijzigingen accepteert de toezichthouder de aanvraag nu wel. Dat betekent niet dat de indiening zélf is goedgekeurd, maar dat de SEC zich nu officieel gaat buigen over het verzoek tot goedkeuring.

Eerste bitcoin ETF van Europa deze maand op Euronext Amsterdam

De eerste bitcoin ETF van Europa wordt later deze maand gelanceerd. Het product wordt genoteerd als BCOIN op de Amsterdamse beurs.

De aanbieder van de bitcoin exchange traded fund is Jacobi Asset Management, die het product heeft uitgesteld naar aanleiding van de ineenstorting van Terra Luna en FTX vorig jaar. Het bedrijf zegt in een verklaring dat ze nu op schema liggen om later in juli te lanceren, omdat “de vraag is veranderd”.

Jacobi kreeg in oktober 2021 goedkeuring van de financiële toezichthouder in Guernsey voor de ETF.

Jacobi CEO Jamie Khurshid benadrukte dat elk ander Europees digitaal vermogensproduct gestructureerd is als een beursgenoteerde obligatie die eigendom biedt van een schuldinstrument op het vermogensobject, en niet het vermogensobject zelf.