Goedemorgen Bitcoin: Amerika begint aan QT om inflatie aan te pakken

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Amerika draait geldschepping terug, Fed start met afbouwen balans

De Federal Reserve is begonnen aan het proces om haar balans van $9 biljoen af te bouwen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een wereld met QE wordt er meer geld gecreëerd en verdeeld. De Fed breidt haar balans uit met obligaties en andere schatkistinstrumenten. Indirect is er daardoor meer geld (en dus meer liquiditeit) op de wereldmarkt beschikbaar.

De Federal Reserve is nu van plan om haar balans de komende drie maanden met $47,5 miljard per maand te verkleinen. Vanaf september van dit jaar willen ze er $95 miljard vanaf halen. Op deze manier wil zijn balans tegen het einde van 2023 tot $7,6 biljoen zien verminderen.

Harde lijn Europese Unie: bitcoin bedrijven verliezen vergunning na overtreden witwasregels

Crypto exchanges kunnen hun licentie verliezen zodra ze witwasregels overtreden. Dat stellen financiële toezichthouders van de Europese Unie, zo bericht Coindesk vandaag.

Het advies komt op een precair moment: want de wetgevers leggen de laatste hand op de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA). Een historische Europese wet om cryptocurrency’s zoals bitcoin te reguleren. Het is een groots omvattend raamwerk om zowel de assets als de makers ervan te reguleren.

De handelaren (beurzen en brokers) zijn al deels gereguleerd via de AMLD5, de EU richtlijn om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

Bitcoin daalde in mei met 16%

De maand mei ligt weer achter ons, en dus heeft de koers van bitcoin ook weer een nieuwe monthly candle gemaakt. Het was een rode maand waarin de prijs met 16% daalde. Daarmee deed bitcoin het wel nét iets beter dan in april, toen de koers met 17% daalde.

Bitcoin opende de maand mei rond de $38.500, maar al snel ging het bergafwaarts. Na de FOMC-meeting waarin de Federal Reserve renteverhogingen aankondigde, raakte de koers in een neerwaartse spiraal.