Goedemorgen Bitcoin: DNB begroot toezicht op cryptosector op 3,9 miljoen euro

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

WSJ: Paxos aangeklaagd uitgeven Binance USD

Uitgevers van stablecoins liggen onder vuur. Ook bedrijven die gebruikmaken van de tokens worden in de gaten gehouden. Paxos wordt aangeklaagd door de Securities and Exchange Commission (SEC) voor het aanbieden van Binance USD.

Binance USD is de stablecoinvariant van, je raad het al, Binance. De tokens moeten de waarde van een dollar (blijven) vertegenwoordigen. Zo bieden beurzen een alternatief voor de ‘gewone’ dollar. De SEC kan met een beetje creativiteit dit soort tokens echter aanmerken als ongeregistreerd effect.

Handel aanbieden in ongeregistreerd effecten is strafbaar in de Verenigde Staten. De term betekent dat het effect niet is geregistreerd bij een beurs of een andere toezichthoudende instantie. Dit betekent dat de eigendomsrechten op het product niet formeel zijn vastgelegd en er geen officiële markt voor deze beveiliging bestaat.

Binance Pool maakt een block zónder bitcoin transacties

De laatste weken is er veel te doen geweest over de blocken in de blockchain van bitcoin. Ze groeiden dankzij de nieuwe Ordinal-NFT’s enorm qua omvang (tot zelfs 4 MB) en zitten daardoor vol met plaatjes. Toch ging het nu ineens anders: een mini

Elke gemiddeld tien minuten valideert een miner een nieuw block, die vervolgens door de nodes wordt geverifieerd. Dit levert de miner 6,25 BTC op, ter waarde van zo’n $130.000. Daarbij komt echter ook nog de som van de transactiekosten van de betalingen in het block. Ten minste, dat is doorgaans het geval.

Op blokhoogte 776.339 verifieerden nodes echter een bijzonder block. Een leeg block!

Goedemorgen Bitcoin: DNB begroot toezicht op cryptosector op 3,9 miljoen euro

DNB begroot toezicht op cryptosector op 3,9 miljoen euro

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de toezichtkosten voor 2023 begroot op 3,9 miljoen euro. Dat is een verhoging van 1,2 miljoen euro ten opzichte van 2022.

De verhoging is op te maken uit de begroting (PDF) die is bekendgemaakt. De DNB is een zelfstandig bestuursorgaan, maar de begroting wordt jaarlijks goedgekeurd door het ministerie van Financiën en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De huidige minister van Financiën is Sigrid Kaag van D66 en de Karien van Ginnip (CDA) zwaait de scepter bij Sociale Zaken.

De toezichtskosten zijn sinds 2021 gestaag toegenomen. Voor 2021 is er 1,6 miljoen euro begroot, maar de uiteindelijke kosten kwamen 600.000 euro hoger uit, op 2,2 miljoen euro (realisatie 2021). De uiteindelijke kosten van 2022 zijn nog onbekend, maar er werd al 2,7 miljoen euro begroot. Weer 500.000 euro hoger dan wat de gerealiseerde kosten van 2021 waren.

bron: ZBO begroting 2023
bron: ZBO begroting 2023