Goedemorgen Bitcoin: inflatie Nederland naar 12%

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Recordinflatie in Nederland: 12% in augustus

Het is inmiddels maandelijkse kost: Nederlands inflatienieuws. Zo ook nu weer. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt voor augustus uit op 12 procent.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De inflatie in Nederland bereikt daarmee een nieuw record. De 12 procent is het hoogste cijfer dat ooit in Nederland is gemeten. Het CBS houdt sinds 1963 maandelijks het inflatiecijfer bij. Het vorige record was alweer 47 jaar oud en dateerde uit 1975.

Vier jaar na de Nixon Shock - toen de Verenigde Staten de dollar van het goud loskoppelde - bereikte de inflatie 11,1 procent.

Miljarden euro's in inflatiesteunpakketten, wat betekent dit voor bitcoin?

De Nederlandse macrodenker Willem Middelkoop ziet dat een steeds grotere groep mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen. Volgens hem hebben overheden maar één medicijn om dit op te lossen: het aankondigen van nieuwe steunpakketten door meer geld in het huidige systeem te pompen. En dat is ook wat we daadwerkelijk zien op de markt.

Zowel de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk als Duitsland hebben miljardenpakketten aangekondigd, Josh Young somt ze in dit draadje op:

  1. De nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk gaat 130 miljard pond pompen in de Britse economie zodat huishoudens en bedrijven niet in de problemen vanwege de hoge energierekeningen en voedselprijzen.
  2. Duitsland trekt 5 miljard euro uit om de energie-intensieve industrie, zoals de auto-industrie, financieel te steunen.
  3. Ook komt Duitsland met een anti-inflatiepakket van 65 miljard euro.
  4. De Europese Commissie wil de gasimport uit Rusland beperken en de stroomvraag gaan beperken. Lidstaten gaan hoogstwaarschijnlijk energieplafonds invoeren.

Bitcoin miner Hut 8 heeft inmiddels meer dan 8.000 bitcoin op de balans staan

De Canadese bitcoin miner Hut 8 heeft inmiddels meer dan 8.000 bitcoin op de balans staan. Duidelijk is dat Hut 8 niet van plan is te stoppen met hun plan om de zelf-gemijnde bitcoin in de schatkist te bewaren.

In het nieuwe maandrapport voor de maand augustus 2022 schrijft Hut 8 dat het in totaal 375 bitcoin heeft toegevoegd aan de schatkist. Daarmee komt het totaal op 8.111 bitcoin voor Hut 8. Op dagelijkse basis haalt Hut 8 gemiddeld 12,1 bitcoin, waarmee het 125,8 bitcoin per exahash aan hashrate verdiende.

Hoewel vele andere bitcoin miners de afgelopen periode hebben moeten verkopen om het hoofd boven water te houden, is Hut 8 één van de weinige partijen die alle bitcoin binnenboord heeft gehouden. Een flinke prestatie, gezien de bitcoin koers vanaf de all-time high ruim 70 procent is verloren op de huidige koers van 19.800 dollar.