Miljarden euro’s in inflatiesteunpakketten, wat betekent dit voor bitcoin?

De bitcoin koers blijft rond de $20.000 zone cirkelen, terwijl andere cryptomunten weer voorzichtig aantrekken leert een blik op Coinmarketcap. Wat zeggen de analisten?

Inflatie boven 80%

De markt als geheel kijkt uit naar de 'merge' van ethereum terwijl ook de inkoopcijfers vanuit Amerika mogelijk een rol gaan spelen, aldus analist Michaël van de Poppe in deze tweet. Hij zegt bovendien dat bitcoin de aantrekkende markt wat blokkeert.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin staat niet los van ontwikkelingen op macroniveau. De wereld gaat gebukt onder hoge inflatieniveaus, ook in Nederland ligt de inflatie op 12% voor augustus 2022 ten opzichte van augustus 2021. Een nieuw record in inflatietermen. Ook in andere westerse landen ligt de inflatie boven de 10%, in een land als Turkije ligt de inflatie op 80% (!) voor de maand augustus.

Stijgende energieprijzen zijn een substantieel onderdeel van de huidige hoge inflatieniveaus. Zo betaalt Europa steeds meer voor gas.

Weimar in the making?

De Nederlandse macrodenker Willem Middelkoop ziet dat een steeds grotere groep mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen. Volgens hem hebben overheden maar één medicijn om dit op te lossen: het aankondigen van nieuwe steunpakketten door meer geld in het huidige systeem te pompen. En dat is ook wat we daadwerkelijk zien op de markt.

Zowel de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk als Duitsland hebben miljardenpakketten aangekondigd, Josh Young somt ze in dit draadje op:

  1. De nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk gaat 130 miljard pond pompen in de Britse economie zodat huishoudens en bedrijven niet in de problemen vanwege de hoge energierekeningen en voedselprijzen.
  2. Duitsland trekt 5 miljard euro uit om de energie-intensieve industrie, zoals de auto-industrie, financieel te steunen.
  3. Ook komt Duitsland met een anti-inflatiepakket van 65 miljard euro.
  4. De Europese Commissie wil de gasimport uit Rusland beperken en de stroomvraag gaan beperken. Lidstaten gaan hoogstwaarschijnlijk energieplafonds invoeren.

Gemiddeld gaat een huishouden in Europa circa 500 euro per maand kwijt zijn aan zijn energierekening. Dat is een stijging van 2.000 miljard euro aan energie-uitgaven in de eurozone, circa 15% van wat Europa samen aan inkomen realiseert.

Meer geld in het systeem zou betekenen dat de prijzen alleen maar toenemen, vandaar de vergelijking met de Weimar Republiek waarbij de koopkracht van de Duitse mark compleet verdampte.

Dat is ook wat de analist Dylan LeClair ziet. De Britse regering gaat 5 procent van haar bruto nationaal product steken in dit steunpakket om de energierekening betaalbaar te houden. Het gevolg is dat de prijzen van obligaties geprijsd in de Britse pond qua prijs omhoog schieten.

En bitcoin?

Bitcoin is geld en potentieel een monetaire reserve asset als hedge voor het huidige fiatstelsel. De realiteit is echter dat bitcoin reageert op gebeurtenissen in de rest van de wereld. Dus zodra de Nasdaq daalt, heeft bitcoin daar ook last van.

Investeerders zoals Anthony Scaramucci zien bitcoin momenteel dan ook niet fungeren als een wapen tegen inflatie. Dat komt ook omdat de adoptiegraad van bitcoin (simpelweg het aantal wallets) nog achterloopt bij de verwachtingen. Scaramucci verwacht dat pas bij 1 miljard wallets er een flinke kentering komt hoe bitcoin als asset beoordeeld wordt. Zover is het nog lang niet duidelijk.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...