Goedemorgen Bitcoin: Nieuw soort NFT’s zorgen voor controverse

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Bitcoin prijs schiet 60% omhoog in Nigeria

De lokale bitcoin prijs is in Nigeria met 60% omhoog geschoten. Een bitcoin staat nu gelijk aan 38.000 dollar omgerekend in de lokale munt de naira. Door een sterk toenemende vraag krijgt bitcoin lokaal een veel hogere wisselkoers.

Op de lokale cryptobeurs wordt bitcoin verhandeld voor maar liefst 17,8 miljoen nairas, omgerekend circa $38.700. Daarmee ligt de prijs lokaal ruim 60% hoger dan op andere markten zoals in Nederland.

Aanleiding zijn toenemende spanningen tussen de centrale bank van het land en de burgers. Aanleiding voor de vlucht naar bitcoin is het instellen van nieuwe limieten voor cashopnames. Een nieuwe stap om dit land naar een cashloze samenleving te brengen maar dat stuit op flinke weerstand. Cash is onlosmakelijk verbonden met het leven van de mensen in Nigeria.

Nieuw soort NFT’s op bitcoin zorgen voor controverse

NFT’s zijn niets nieuws. En bitcoin is ook niets nieuws. De combinatie van de twee heeft al voor menig controverse gezorgd. Zo ook nu weer.

Met Taproot en Ordinals kunnen mensen nu hele jpeg’s in de blockchain krijgen. Het zorgt direct weer voor twee kampen: voor- en tegenstanders.

Het is sinds een poosje mogelijk om NFT’s volledig in de blockchain te krijgen, zo lang ze maar niet meer dan 4 MB aan data bevatten. Je kunt daardoor zelfs de whitepaper op de blockchain publiceren, of korte video’s.

Doorgaans konden dit soort dingen alleen op eenzelfde manier met ethereum, maar nu wordt er ook bovenop bitcoin gebouwd met dit soort toepassingen. Het werkt anders dan een OP_RETURN of een bericht die miners in een block achterlaten. Het gaat echt om data ín de blockchain op nodes en niet slechts een hash ervan.

Volgende stap gezet met cryptoregels in Filipijnen

De Securities and Exchange Commission van de Filipijnen maakt plannen openbaar wat betreft de regels omtrent cryptovaluta. Het is gericht op het handhaven van de richtlijnen die consumenten moeten beschermen.

Het is nu aan de markt om reacties in te dienen op dit voorstel. De toezichthouder heeft zijn plannen gepubliceerd voor het implementeren van regels en voorschriften die zijn vastgelegd in de Financial Products and Services Consumer Protection Act. Afgelopen mei keurde voormalig president Rodrigo Duterte dit wetsvoorstel goed.

Hoewel de wet geen individuele financiële diensten of producten noemt, neemt het cryptovaluta op als een effect. Dat blijkt uit de implementatie van de regels die de SEC op 20 januari publiceerde.

“Effecten omvatten ‘getokeniseerde effectenproducten’ of producten die zijn gegroeid met de toepassing van (…) de onderliggende DLT cryptocurrency in de traditionele financiële sector.”

Nu het plan van de SEC is uitgedacht en gepubliceerd, heeft de lokale bevolking tot 7 februari om reacties in te dienen.