Goedemorgen Bitcoin: Prime Trust onder vuur, autoriteiten grijpen in

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

‘Fidelity gaat ook voor spot bitcoin ETF’

Vermogensbeheerder Fidelity staat op het punt zijn eigen aanvraag in te dienen voor een spot bitcoin ETF. Dat zeggen bronnen die bekend zijn met de zaak.

Een ETF is een exchange-traded fund. Je kunt als het ware een aandeel kopen in een fonds dat bitcoin voor jou vasthoudt. Voor veel institutionele klanten is dit een veel fijnere manier om blootstelling aan bitcoin te krijgen. Je hoeft je immers geen zorgen te maken over private keys en extra (onbekende of onduidelijke) regelgeving.

Volgens de bron zou Fidelity binnenkort en aanvraag bij de toezichthouder kunnen indienen. Daarmee gaan ze ‘concurrent’ BlackRock achterna, die dit anderhalve week geleden ook al deed.

De geruchten dat Fidelity een eigen bitcoin spot ETF wil indienen ging al langer op Twitter rond. Voor het eerst nu verwijst een media-outlet, in dit geval The Block, naar eigen bronnen.

Prime Trust onder vuur: autoriteiten grijpen in

Er is onrust ontstaan rondom Prime Trust, een bedrijf dat crypto-activa beheert. Het financiële toezichtsorgaan van Nevada, de NFID, heeft actie ondernomen. Hun doel? Prime Trust onder toezicht van een curator plaatsen. Er is een gat van tientallen miljoenen dollars.

Prime Trust werd/wordt in de industrie door verschillende bedrijven gebruikt als bewaarder van (klanten)fondsen.

Volgens de NFID zit Prime Trust in zwaar weer. Ze hebben niet genoeg geld om alle klantendeposito’s te dekken. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft het bedrijf ook nog eens de toegang tot bepaalde wallets verloren.

Het toezichtsorgaan trok al eerder aan de bel. Op 21 juni 2023 vaardigde de NFID een bevel uit tot staken van activiteiten. Prime Trust zou onveilig en onverantwoord handelen. Ze zouden zelfs insolvent zijn.

MicroStrategy koopt voor $347 miljoen aan bitcoin

MicroStrategy, een Amerikaans softwarebedrijf, koopt opnieuw voor miljoenen aan bitcoin. Het bedrijf koopt 12,333 Bitcoin (BTC). Dat kostte ze ongeveer $347 miljoen met een gemiddelde prijs van $28,136 per Bitcoin.

In juni 2023 heeft MicroStrategy een indrukwekkend totaal van 152,333 BTC in bezit. Deze investering, die over de jaren heen is gedaan, heeft het bedrijf ongeveer $4.52 miljard gekost, met een gemiddelde aankoopprijs van $29,668 per bitcoin.

MicroStrategy is één van de meest prominente institutionele beleggers in bitcoin. Het bedrijf, onder aanvoering van mede-oprichter Michael Saylor, heeft herhaaldelijk zijn geloof in de langetermijnwaarde van bitcoin uitgedrukt. MicroStrategy was één van de eerste grote bedrijven die bitcoin op hun balans opnamen, en ze hebben hun investeringsstrategie sindsdien niet gewijzigd.