Goedemorgen Bitcoin: Wat betekent disinflatie voor de koers?

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Bitcoin tikt $24.000 aan, miners wrijven in handen door nieuwe NFT-hype

De bitcoin koers tikte gisteren de grens van $24.000 aan. Een prijssprong van meer dan 40% in een maand tijd zorgt altijd voor reuring in de markt.

BTC begon dit jaar nog onder een prijs van $17.000. Inmiddels kun je wel zeggen dat de prijs van bitcoin 2023 goed is gestart. Het biedt geen garanties voor de toekomst.

Voor wat historisch perspectief de prijzen van bitcoin de afgelopen jaren aan het begin van februari:

Miljardair Munger wil verbod op bitcoin in VS

Charlie Munger roept de Verenigde Staten op om in de voetsporen van China te treden. Hij wil dat zijn land cryptocurrency's verbiedt.

Munger is vice-voorzitter van Berkshire Hathaway en fervent bitcoin-scepticus. In een opiniestuk in de Wall Street Journal schrijft de miljardair dat de opkomst van cryptovaluta te maken hebben met het gebrek aan regelgeving.

Hij benoemt dat het geen valuta's zijn, maar ook geen grondstoffen (commodities) en ook geen effecten (securities) zijn. Wat dan wel? "Een gokcontract", zo stelt hij.

Daarom pleit hij voor een verbod, net zoals de communistische partij in China dat enkele jaren geleden deed. Munger haalt ook het Verenigd Koninkrijk erbij uit de jaren 1700, toen het in een diepe depressie kwam na een domme (nieuwe) investeringsopties. Na het verbod hierop bloeide de economie op en volgde de periode die nu bekend staat als de Verlichting.

Wat betekent disinflatie voor de bitcoin koers?

De bitcoin koers steeg in de nacht van woensdag op donderdag behoorlijk door, nadat de markt besloot dat de toespraak van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell in navolging van de Amerikaanse renteverhoging van 0,25 procent bullish was.

In die opleving werd zelfs de koers van 24.000 dollar doorbroken, maar nu handelen we daar weer onder en komen er volgens sommige analisten een paar belangrijke dagen aan.

Op het moment van schrijven is de bitcoin koers nog altijd bezig aan de langste periode ooit onder het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde. De duikvlucht onder die belangrijke trendlijn is kenmerkend voor de bearmarkt die bitcoin in 2022 doormaakte.

Eergisteravond waren alle ogen weer eens gericht op de Amerikaanse Federal Reserve. De belangrijkste centrale bank ter wereld verhoogde de rente zoals verwacht met 0,25 procent, maar het was vooral de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell die daarop volgde die voor het vuurwerk zorgde.

Powell sprak tijdens zijn persconferentie over "disinflatie," waarmee hij aangeeft dat de Federal Reserve constateert dat de inflatie nu echt terugvalt. Het is belangrijk om te weten dat disinflatie niet betekent dat er sprake is van deflatie, dalende prijzen, maar dat het gaat om een daling van de inflatie.