Goldman Sachs oordeelt: ‘Bitcoin is te speculatief en niet geschikt als betaalmiddel’

Strategen van zakenbank Goldman Sachs zien Bitcoin (BTC) niet als 'medium of exchange' oftewel een betaalmiddel. De waarde schommelt te veel en het is een speeltje van speculanten, zo luidt hun mening. Volgens analist Sharmin Mossavar-Rahmani is dat een drempel voor de wereldwijde adoptie van bitcoin al betaalmiddel.

Goldman Sachs

De Goldman Sachs Group is een Amerikaanse multinational en investeringsbank. Als financiële dienstverlener hebben ze hun hoofdkantoor in New York. In een briefing vertelt Rahmani hoe zijn team van investeringsstrategen naar Bitcoin kijkt:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"De wilde schommelingen in de prijs van Bitcoin bewijzen dat het geen 'unit of value' is, hoewel ze denken dat de blockchain-technologie wel levensvatbaar is."

Binnen de bank leidt Rahmani de divisie die onderzoek doet naar investeringen voor consumenten, en het management daarvan. Tegenover Bloomberg deed hij zijn verhaal. Lang verhaal kort: 'door volatiliteit, zal bitcoin nooit beschouwd worden als ruilmiddel.'

Ze denken dat een groeiende populariteit van bitcoin niet inherent staat aan een toekomst als 'waardeopslag'. Een bijzondere uitspraak, want Bitcoin wordt de laatste tijd eerder als spaarmiddel gezien dan als investering. Maar dat is volgens de strategen geen geldig argument:

"Alleen omdat iedereen over dit idee praat en er mee bezig is, wil nog niet zeggen dat het een Store of Value is."

Rahmani vergelijkt de stijging van de cryptocurrency in 2021 met de aandelen van GameStop, die gedreven werd door particuliere beleggers.

De scepsis van Rahmani over de intrinsieke waarde van Bitcoin is in lijn met een uitspraak van een raadslid van de Ierse Centrale Bank. Gabriel Makhlouf zei vorige maand zei dat Bitcoin bezitters bereid moeten zijn 'al hun geld te verliezen'.

Custody

Het heeft er alles van weg dat ze bij Goldman Sachs nog niet op één lijn zitten. De bank is eind 2020 begonnen met het winnen van informatie bij verschillende bestaande bitcoin custody bedrijven.

''Net als JP Morgan kijken we naar digitale custody diensten. We moeten nog bepalen wat de volgende stap is.''

De bitcoin diensten zijn onderdeel van een 'brede digitale strategie'. Ze noemden destijds dat de wereld digitaal wordt en dat de wereld van finance daarin mee moet. Ook omdat het een populair onderwerp is, waren ze van mening dat ze serieus moeten kijken naar manieren om er geld aan te verdienen.

Reacties

Deze tegenstrijdigheid blijft niet onopgemerkt in de Bitcoin community. Zo merkt Pompliano op dat Goldman Sachs in het onderzoek aangeeft niet in Bitcoin te geloven, maar dat ze zich wel hebben gemeld om een belangrijke rol te spelen bij de beursgang van de beurs Coinbase.

Ook Pierre Rochard kon het niet laten er een Twitter draadje aan te wijden. Volgens hem is de volatiliteit van Bitcoin te danken aan het gezonde monetaire beleid. Door het onelastische en vaste aanbod aan nieuwe coins, is het logisch dat de wisselkoers van BTC stijgt als de vraag toeneemt door adoptie.

De vergelijking met Gamestop is ook raar: bitcoin is geld, en aandelen zijn dat niet. De twee activa hebben wat dat betreft nul met elkaar te maken.

Ook Ross Stevens had het onlangs nog over deze volatiliteit. In een indrukwekkende speech bij het evenement van MicroStrategy bekeek hij het andersom:

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Goldman Sachs

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

  Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

  Nieuws
  Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

  Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

  Nieuws
  “Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

  De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

  Gidsen
  El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

  El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

  DOGE en BONK in nieuwe crypto meme rally Nieuws
  BONK, SHIB & DOGE Pumpen 40%, Wat Is De Beste Crypto Meme?

  De bull markt lijkt in volle gang te gaan. De koers van Bitcoin is al...

  Lees meer