Grayscale Bitcoin Trust van $38 miljard moet een ETF worden

Grayscale wil hun Bitcoin fonds omzetten naar een bitcoin exchange-traded fund (ETF). Het bedrijf maakt hun plannen met het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) bekend bij een aanvraag bij de financiële waakhond van Amerika. De Securities and Exchange Commission (SEC) buigt zich nu over de aanvraag.

Bitcoin ETF

Het Grayscale fonds heeft momenteel 654,885 BTC in kas en is daarmee veruit het grootste bitcoin fonds. GBTC is al sinds 2013 te koop. Ze zijn in de afgelopen jaren explosief gegroeid. Inmiddels heeft het bedrijf ruim $38 miljard aan BTC in kas. In 2019 was dat in totaal nog maar zo’n $2 miljard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

GBTC was enige tijd een van de weinige wegen voor traditionele beleggers om mee te doen in de bitcoinmarkt. De markt van financiële producten rondom BTC blijft groeien en Grayscale moet mee. Een ETF moet net als het Bitcoin Trust gedekt worden door echte bitcoin, maar je moet wel voldoen aan meer regeltjes.

Het grote voordeel van een ETF vanuit Grayscale is dat het de kosten omlaag kan brengen. Ze vragen momenteel een management fee van 2% voor hun fonds, dat kan een stuk lager als het een ETF wordt. Ook zijn dit soort indextrackers populair in tal van markten, het zou de interesse alleen maar vergroten.

Grayscale zelf geeft in de aanvraag aan klaar te zijn voor deze stap. Het is nu afwachten of de SEC de aanvraag goedkeurt. Er zijn inmiddels meer dan 7 lopende bitcoin ETF aanvragen bij de SEC.

Volgens de assetmanager was dit altijd al het plan. Met het fonds koop je momenteel een aandeel in de bitcoin stapel. Door de grote concurrentie is het aandeel echter onder de prijs van bitcoin gedoken.

Grayscale Bitcoin Trust van $38 miljard moet een ETF worden

Beweegredenen

Volgens Grayscale is de overstap noodzakelijk om aan de nieuwe vraag te voldoen. Veel nieuwe potentiële klanten informeren naar een bitcoin ETF. Voorlopig houdt Amerika echter de aanvragen tegen, ondanks verwoede pogingen is er nog niemand in geslaagd om goedkeuring te krijgen in de VS.

Wanneer de stap wordt gezet hangt volledig af van de regelgevers. Grayscale is klaar om het te gaan doen. Het bedrijf rapporteert al jaren aan de SEC dus ze weten wat er moet gebeuren en de toezichthouder heeft al jaren in de keuken kunnen kijken. Deze aanvraag kan de eerste succesvolle zijn.

Lees meer over:
ETFGrayscale

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...