Bitcoin fonds van 654.000 BTC is al maand ondergewaardeerd

Het Bitcoin Grayscale Trust is het grootste bitcoin fonds ter wereld met ruim 654.000 BTC in beheer. Met een aandeel in het fonds (GBTC) koop je het recht op bitcoin in het fonds. Eerder stond de koers van de aandelen nog hoger dan de koers van BTC, inmiddels staat het al een maand lager. Dat meldt Decrypt.

De bitcoin markt is booming en dit fonds heeft daar optimaal van geprofiteerd. Maar nu krijgt Grayscale last van concurrentie op meerdere fronten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Grayscale en bitcoin

Grayscale koopt al sinds 2013 bitcoin op voor hun fonds. Lang was GBTC een van de weinige manieren voor (Amerikaanse) traditionele beleggers en bedrijven voor blootstelling aan bitcoin.

Dat zorgde ervoor dat de aandelen steevast meer waard waren dan bitcoin. Nu zien we echter dat de vraag naar een aandeel in dit fonds afneemt. Bedrijven en investeerders hebben nu meer opties. 80% van de aandelen is in handen van institionele beleggers.

Bedrijven als Tesla en MicroStrategy gaan zelf de markt op en kopen fysieke bitcoin. Daarnaast komen steeds meer andere financiële producten rondom bitcoin tot stand. Denk aan derivaten en bitcoin exchange-trade funds (ETF) waarmee je blootstelling kunt krijgen zonder zelf BTC te kopen.

Met name een ETF is een directe concurrent van het Bitcoin Grayscale Trust. Het bedrijf rekent een management fee van 2%, andere fondsen proberen hieronder te duiken en een ETF is standaard goedkoper.

Klanten

Partijen die wel blootstelling zoeken aan bitcoin maar niet aan de slag willen met de techniek erachter kunnen aankloppen bij tal van partijen. Bedrijven als BlockFi en de hedgefondsmanagers van 3 Arrows zijn bijvoorbeeld klant.

3 Arrows leende $1,2 miljard om in het fonds te stoppen. Dit soort partijen gokken erop dat de prijs uiteindelijk stijgt. De vraag is echter of GBTC nog wel ver boven de koers van BTC uit gaat komen.

Er is meer concurrentie en in de praktijk is een bitcoin in eigen hand per definitie meer waard dan die bij een fondsmanager. Wil je wel zelf BTC kopen maar het niet zelf beheren? Dan zijn er ook alternatieven te vinden die goedkoper zijn dan Grayscale.

Tegelijkertijd werkt Grayscale al sinds 2013 met bitcoin, dit is een partij om rekening mee te houden. Ook in de toekomst. Of GBTC ooit weer terug gaat naar een prijs boven de actuele bitcoin koers valt te bezien.

Lees meer over:
dataGrayscale

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...