Ook Fidelity wil Bitcoin ETF aanbieden, achtste verzoek ingediend bij SEC

Fidelity, een van de grootste financiële instellingen ter wereld, heeft een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor een bitcoin exchange traded fund (ETF).

Nóg een Bitcoin ETF

Een exchange traded fund stelt particuliere beleggers in staat om blootgesteld te zijn aan de prijs(wisselingen) van bitcoin, zónder de cryptocurrency zelf te hoeven kopen en opslaan. Volgens de aanvraag wil Fidelity het fonds registreren onder de naam Wise Origin Bitcoin Trust.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarbij doet de vermogensbeheerder direct iets leuks, zo merkte Alex Thorn op Twitter op. Het woordje ‘wisdom’ kan in het Katakana (Japans) worden geschreven als サトシ, wat zoiets betekent als “Satoshi”. In het Kanji (Chinees) heeft het een soortgelijke betekenis: 覚 . Daarnaast betekent Nakamoto in het Kanji (中本) zoiets als ‘wortel’, ‘oorsprong’ of ‘basis’.

De naam Wise Origin is dus afgeleid van Satoshi Nakamoto, de anonieme en pseudonieme genie die Bitcoin meer dan een decennium geleden bedacht.

Fidelity is niet nieuw in de markt van bitcoin. Ze zullen dus ook zelf de custodial zijn die de cryptomunten in beheer neemt. Dit doen ze via de afdeling genaamd Fidelity Digital Assets.

Andere ETF’s

In de loop der jaren zijn er tig aanvragen ingediend voor een ETF. Het begon in 2013 al met een verzoek van de broers Winklevoss, van de beurs Gemini. Enkele dagen geleden was het ook weer raak: SkyBridge Capital van Anthony Scaramucci wil ook meedoen in deze markt.

Intussen lijkt vermogensbeheerder VanEck de beste papieren te hebben. Met een beetje geluk krijgen zij in april een definitief antwoord van de SEC. De effectenbeurswaakhond erkende vorige week namelijk het zogenoemde 19b-4 formulier dat was ingediend. Hierdoor kwam de aanvraag van VanEck in de volgende fase, waardoor de SEC zich nu aan deadlines moet houden.

In de markt van Amerikaanse beleggers strijden naast Fidelity, SkyBridge en VanEck ook NYDIG, Valkyrie, WisdomTree, Goldman Sachs en Bitwise om een op de beurs verhandeld fonds. De kans is groot dat ook Grayscale zich in het rijtje mag bijvoegen. Ze hebben namelijk ETF-gerelateerde vacatures open staan. De interesse is enorm, en het kan niet anders dan dat dit voor veel koopdruk gaat zorgen.

De drie ETF’s die vorige maand in Canada zijn goedgekeurd, presteren enorm goed. Zo haalde Purpose binnen één maand meer dan $1 miljard (!) op.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin ETFETF