Grayscale daagt toezichthouder mogelijk voor de rechter door bitcoin ETF-beleid

Grayscale overweegt gerechtelijke stappen tegen de Securities and Exchange Commission (SEC). De Amerikaanse toezichthouders schieten tot nu toe alle aanvragen voor een bitcoin ETF af.

Met 643.572 BTC in kas beheert Grayscale het grootste bitcoinfonds ter wereld. Het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) moet echter zo snel mogelijk naar een exchange-traded fund worden om gezet. Dat is gunstig voor onder andere de managementkosten van het fonds. Die kosten worden uiteraard doorberekend aan de klant.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Grayscale startte in 2013 al met het fonds. In die tijd was het een van de weinige manier voor professionele beleggers om blootstelling te krijgen aan bitcoin. Inmiddels zijn er veel meer financiële producten om dat voor elkaar te krijgen. Dat resulteert in een situatie waarin het aandeel GBTC momenteel niet in trek is.

Directeur Michael Sonnenshein uit tegenover Bloomberg zijn ongenoegen over de SEC: “Alle opties liggen op tafel.”

Grayscale

De Securities and Exchange Commission is de toezichthouder voor financiële markten in de VS. Het is de laatste horde voor een bitcoin ETF. Om verschillende redenen wordt dit specifieke product nog tegengehouden.

Ondanks tientallen verzoeken is er nog geen een ETF door de keuring gekomen. Het investeren in bitcoin voor een fonds vind men te risicovol. Opvallend genoeg is het wel al mogelijk om een soortgelijk fonds op te richten op basis van bitcoin futures.

De volgende deadline staat voor het Grayscale Bitcoin Trust op 6 juli. Sonnenshein hint naar een mogelijke rechtszaak als de SEC hun verzoeken blijft weigeren.

GBTC

GBTC handelde ooit relatief dichtbij de bitcoin koers. Inmiddels staat een aandeel in het fonds 26% lager dan de bitcoin prijs. Kortom: een aandeel in het Grayscale Bitcoin Trust geeft je momenteel recht op 26% minder bitcoin dan als je het gewoon op de markt koopt. Niet echt aantrekkelijk dus.

Het voordeel van een bitcoin ETF zit voor Grayscale in de opbouw van het fonds. Mocht het fonds uiteindelijk een ETF worden, dan is dat goed nieuws voor aandeelhouders.

Een exchange-traded fund doet dienst als indexfonds. Dat wil zeggen: het moet de prijs van de onderliggende assets zo goed mogelijk weergeven. Dat zou in het geval van Grayscale betekenen dat investeerders geen last meer hebben van de losse koers van GBTC.

Sonnenshein houdt goede hoop: “Het is een kwestie van wanneer, niet een kwestie van óf er een spot bitcoin ETF wordt goedgekeurd.”

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...