Analisten Bloomberg: in 2023 mogelijk spot Bitcoin ETF

Analisten van mediabedrijf Bloomberg denken dat door aangepaste wetgeving rondom handelsplatformen het belangrijkste argument van de SEC om Bitcoin ETF’s te weigeren, verdwijnt. Hierdoor zou op zijn vroegst in 2023 een ETF goedgekeurd kunnen worden.

Exchange Act

Er is een wijziging van de Echange Act, de wetgeving rondom handelspatformen en de Securities and Exchange Commission (SEC), voorgesteld. De definitie van ‘exchange’ (beurs) wordt uitgebreid naar platforms die de handel in “ieder type effecten” faciliteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De analyse werd op Twitter gedeeld en becommentarieerd door Eric Balchunas en James Seyffart, analisten bij Bloomberg.

Als deze wijziging wordt goedgekeurd, is het waarschijnlijk dat ook cryptobeurzen (‘exchanges’) vallen onder toezicht van de SEC. En als dat zo is, vervalt een belangrijk argument van de SEC om aanvragen voor spot Bitcoin ETF’s categoraal te weigeren, zoals tot nu toe gebruikelijk is. Balchunas en Seyffart houden rekening met 1 juli 2023 als eerste datum van goedkeuring van een dergelijke ETF.

Alternatieven

Een spot ETF (Exchange Traded Fund) voor bitcoin maakt het eenvoudig voor institutionele partijen om een-op-een blootstelling aan de grootste cryptovaluta te hebben. Met het geld dat in het fonds wordt gestoken, worden daadwerkelijk bitcoins gekocht. Zo kunnen partijen die niet rechtstreeks bitcoin kunnen of willen kopen toch rendement proberen te halen uit de bitcoinkoers.

Er zijn op dit moment alleen ETF’s goedgekeurd en beschikbaar die gebaseerd zijn op bitcoinfutures. Dat maakt de blootstelling indirecter. Een alternatief voor professionele beleggers is dat ze aandelen kopen van bedrijven uit de cryptosector, zoals miners (bijvoorbeeld Hut 8 of Marathon) of exchanges (bijvoorbeeld Coinbase).

Ook MicroStrategy kun je beschouwen als een proxy voor de bitcoinkoers. Het bedrijf van mede-oprichter en CEO Michael Saylor is softwarebedrijf, maar heeft inmiddels zoveel bitcoin op de balans dat de koers van het aandeel die van bitcoin volgt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFSEC