Bitcoinfonds van Fidelity afgekeurd door toezichthouders

Fidelity start voorlopig niet met een bitcoin spot ETF. Het fonds is afgekeurd door de Securities and Exchange Commission (SEC).

De Amerikaanse toezichthouder voor financiële markten blijft aanvragen voor een bitcoin exchange-traded fund (ETF) afwijzen. Het idee voor een Wise Origin Bitcoin Trust gaat voorlopig weer de ijskast in.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat hier specifiek om een fonds gebaseerd op echte bitcoin. In dit geval zou Fidelity bitcoin verzamelen in het fonds, het aandeel in dit fonds vertegenwoordigt vervolgens een zekere hoeveelheid bitcoin. Een ETF (of indextracker) heeft een simpel investeringsdoel: het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende index.

Dit soort financiële producten zien we in allerlei soorten en maten. Een recent voorbeeld is een aanvraag voor een ETF voor Amerikaanse miningaandelen. Er zijn al verschillende indexen die de aandelen van bitcoinbedrijven op de beurs volgen.

Ondanks tientallen aanvragen wil de SEC echter nog geen ETF op basis van echte bitcoin goedkeuren. Dit wordt vaak bestempeld als 'te risicovol'.

Alternatief

Fidelity is een Amerikaanse multinational en financiële dienstverlener. Het bedrijf werd opgericht in 1946 en ze zijn een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. In juni 2020 hadden ze een beheerd vermogen van $4.900 miljard.

Fidelity Investments lanceerde eerder een spot Bitcoin exchange traded fund in Canada. De vermogensbeheerder nam dus het initiatief om buiten de VS te kijken naar de mogelijkheden. In Canada zijn de regels en richtlijnen (blijkbaar) soepeler om dit soort fondsen op te richten.

Wereldwijd zien we nieuwe financiële producten opduiken die te maken hebben met bitcoin. Ook in Amerika duiken verschillende fondsen, indextrackers en bitcoin gerelateerde aandelen op. De roep om een Amerikaanse bitcoin ETF blijft, maar voorlopig houden de toezichthouders de deur dicht. Fondsen gebaseerd op futures in plaats van echte bitcoin maken meer kans tot nu toe.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...