Grayscale gaat géén bewijs leveren dat ze 643.572 bitcoin hebben

Grayscale gaat geen on-chain adressen delen om de proof-of-reserves aan te tonen. In de nasleep van het FTX-drama rijst de vraag op welke bedrijven wél en niet voldoende middelen in kas hebben.

Bitcoin reserves

Binance en enkele andere grote partijen hebben al hun reserves prijsgegeven aan de hand van on-chain data. Hoewel het niets zegt (omdat de liabilities-kant van de balans niet op een on-chain manier kan worden aangetoond) neemt de druk op alle bedrijven toe. Hebben ze wel genoeg klantengelden in kas?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Grayscale geeft aan dat ze geen proof-of-reserves gaan doen vanuit 'veiligheidsproblemen'. Het GBTC-fonds zit vol met 643.572 BTC. Althans, dat zijn de statements.

In een Twitter-thread deelt de vermogensbeheerder dat ze de zorgen van beleggers snappen. Ze verstrekken daarom informatie over de beveiliging en opslag van haar crypto-holdings. Alle digitale activa voor hun diensten staan in beheer bij Coinbase.

Mede daarom kunnen ze niet zelf de wallet-adressen delen:

"We weten dat [het] voor sommigen een teleurstelling zal zijn. Maar paniek veroorzaakt door anderen is geen goede reden om complexe beveiligingsregelingen te omzeilen die de activa van onze investeerders jarenlang veilig hebben gehouden."

Intussen kun je het GBTC-aandeel kopen voor een negatieve premium van maar liefst 45%!

Statements Coinbase

Grayscale deelt wel een brief die mede is ondertekend door de CFO van Coinbase. Naast Alesia Haas deelt ook de CEO van Coinbase Custody Aaron Schnarch dat de holdings van Grayscale zijn opsplitst op basis van zijn investeringsproducten.

Ze bevestigen dat alle activa "veilig" zijn, dat elk product zijn "eigen on-chain adressen" heeft.

Verder zijn de producten opgezet als een afzonderlijke juridische entiteit en dat "wetten, voorschriften en documenten [...] verbieden dat de digitale activa die aan de producten ten grondslag liggen worden uitgeleend, geleend of anderszins bezwaard."

Lang verhaal kort: Grayscale kan niet aantonen dat ze honderdduizenden bitcoin in beheer hebben. Ze staan bij Coinbase, ze kunnen dit niet zomaar even bewijzen en verwijzen naar wet- en regelgeving voor trusts.

Het blijft dus allemaal draaien om het vertrouwen in Grayscale als bedrijf.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGrayscale