Grayscale gaat opnieuw voor spot bitcoin ETF

Grayscale gaat opnieuw voor spot bitcoin ETF

Grayscale Investments blijft proberen om de SEC over te halen om hun bitcoin ETF goed te keuren. Vorige week heeft het team van advocaten een brief naar de toezichthouder gestuurd om uit te leggen dat het inmiddels onvermijdelijk is.

Spot bitcoin ETF

In de brief van Grayscale aan de Securities and Exchange Commission (SEC) wordt door de advocaten van Grayscale betoogd dat de manier waarop de laatste aanvraag voor een futures bitcoin ETF is goedgekeurd, aanleiding vormt om ook de aanvraag voor een spot ETF goed te keuren. Het zit ‘m in de wetgeving waaraan gerefereerd wordt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Grayscale Investments diende in oktober 2021 een aanvraag in voor een bitcoin ETF, gebaseerd op daadwerkelijke aankoop van bitcoin in plaats van bitcoinfutures. De SEC heeft die aanvraag afgewezen. Net als van de aanvragen voor alle andere spot bitcoin ETF’s.

Er zijn inmiddels wel vier Amerikaanse ETF’s voor bitcoin op basis van futures. De laatste was de Teucrium ETF. In de goedkeuring van die ETF zien de advocaten van Grayscale aanleiding om ook voor hun eigen product goedkeuring te eisen.

Teucrium maakt de weg vrij voor Grayscale, zegt Grayscale

De eerste drie futures ETFs werden door de SEC goedgekeurd onder een wet uit 1940, de Investment Company Act. De ETF van Teucrium is goedgekeurd onder een wet uit 1933, de Securities Act. De SEC beargumenteerde steeds dat het de Investment Company Act (1940) gebruikte voor de bitcoin ETF’s, omdat die voldoende bescherming voor investeerders bood en de Securities Act (1933) niet.

De SEC geeft als reden voor het afkeuren van spot ETF’s van Grayscale en anderen steeds op dat het zorgelijk is dat bitcoin op ongereguleerde handelsplatforms wordt verhandeld die moeilijk te monitoren zijn en waar marktmanipulatie een probleem is. Bitcoin futures worden verhandeld op beurzen die wel onder toezicht staan van de SEC.

Grayscale zegt in hun brief: “Wij geloven dat het Teucrium-besluit het fundamentele punt bevestigt dat als het gaat om goedkeuring, er geen basis is om spot-bitcoin-producten anders te behandelen dan bitcoin-futures-producten.”

Het besluit van de SEC over de Grayscale-aanvraag voor een bitcoin ETF wordt in juli verwacht. Mocht de spot ETF niet goedgekeurd worden dan overweegt Grayscale een rechtszaak tegen de SEC.

Lees meer over:
Grayscale ETF Bitcoin ETF

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties