Grayscale start campagne om toezichthouder te overtuigen van bitcoinfonds

Grayscale wil vaart maken met een bitcoin exchange-traded fund (ETF). Het bedrijf start een campagne om toezichthouders te overtuigen.

Directeur Michael Sonneshein laat op Twitter weten dat hij hoopt dat meer mensen hun stem laten horen. Grayscale heeft met het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) het grootste bitcoinfonds in handen. Het fonds zit echter anders in elkaar dan een ETF. Wat er onder andere voor zorgt dat de kosten hoger zijn, en de interesse minder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met 643.572 bitcoin is GBTC het grootste bitcoinfonds ter wereld. Toch komen hun aanvragen niet door de keuring van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Opvallend genoeg kun je wel al een bitcoin ETF vinden in de VS op basis van futures. Maar fondsen op basis van de echte asset worden nog tegengehouden. Dat zou te risicovol zijn.

Grayscale zelf heeft al jaren ervaring met bitcoin en heeft dus zelfs al voor miljarden aan BTC in kas. Toch lijkt de SEC momenteel nog niet geneigd om toestemming te geven voor een bitcoin spot ETF.

Sonnsenshein roept Amerikanen op om van zich te laten horen.

Als de SEC goedkeuring geeft, dan wordt Grayscale de eerste beursgenoteerde Bitcoin-spot-ETF.

Dit jaar heeft de toezichthouder al aanvragen voor Fidelity's Wise Origin Bitcoin Trust en First Trust SkyBridge Bitcoin ETF Trust afgewezen. In maart verwacht men nieuwe beslissingen voor aanvragen van onder andere NYDIG en Stone Ridge.

Huidige situatie Grayscale

Het Grayscale Bitcoin Trust begon in 2013 als een klein fonds. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 643.000 BTC. Het fonds zelf staat dus echter flink onderwater. De prijs van 'GBTC' stond met 26% korting nog nooit zo laag tegenover de bitcoin in het fonds.

Met een aandeel GBTC koop je indirect een klein deel van het grote aantal bitcoin van Grayscale. De aandelen waren bij elkaar jaren lang meer waard dan het totale aantal bitcoin dat in het fonds zat. Dat is inmiddels anders.

Investeerders hopen dat het fonds uiteindelijk naar een ETF mag. Niet in de laatste plaats omdat dan de koppeling met de 'echte' prijs van de bitcoin in het fonds beter tot stand komt.

Grayscale zelf hoopt met een overgang naar een ETF een betere concurrentiepositie te vinden. Jaren geleden was GBTC een van de weinige manieren waarop Amerikaanse bedrijven in contact konden komen met de bitcoinmarkt. Inmiddels zijn er tal van financiële producten. Van futures tot aan aandelen in bitcoinbedrijven, of zelfs staatsobligaties met bitcoin als onderdeel.

Feit is wel dat Grayscale nog altijd veruit het grootste bitcoinfonds in handen heeft. En zo lang zij die bitcoin niet van de hand doen, zal dat ook wel zo blijven.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...