Grayscale komt met cryptosector-ETF

Grayscale komt met cryptosector-ETF

Grayscale heeft vandaag de komst van een Europese ETF aangekondigd. Het gaat om een fonds met daarin aandelen in verschillende bedrijven uit de cryptosector. Het biedt institutionele en andere professionele beleggers de mogelijkheid om indirect in bitcoin en andere cryptovaluta te investeren.

Handel begint morgen

De Grayscale Future of Finance UCITS ETF, ticker: GFOF, komt naar Europa. De ETF zal verhandeld worden aan de London Stock Exchange, de Deutsche Börse en de Borsa Italiana, maar is beschikbaar binnen de gehele EU. Vanaf morgen is GFOF verkrijgbaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

GFOF volgt de Bloomberg Grayscale Future of Finance Index en positioneert investeerders “op het snijvlak van finance, technologie en digitale activa - bedrijven die bouwen aan de digitale economie,” zo is te lezen in het persbericht. Een vergelijkbaar fonds dat dezelfde index volgt, is in februari in de Verenigde Staten gelanceerd.

Doorsnede van de cryptosector

De ‘Future of Finance’ waar de index om draait, is in drie “pilaren” ingedeeld. In de ‘Financial Foundations’ bevinden zich bedrijven die opereren in de financiële infrastructuur die onder de cryptomarkt ligt. Het gaat dan bijvoorbeeld om vermogensbeheerders, exchanges en brokers, zoals Silvergate en Coinbase.

In ‘Technology Solutions’ zitten de bedrijven die technische oplossingen bieden op het gebied van data en betalingen, zoals Paypal en Block. ‘Technology Solutions’ is het thema waaronder investeringen in de fysieke infrastructuur en techniek worden gedaan in bedrijven als Hut8, CleanSpark en andere miners.

Indirecte blootstelling aan bitcoin

CEO van Grayscale, Michael Sonnenshein, zei in april van dit jaar dat hij graag de Europese markt wilde betreden met een ETF, omdat er al een aantal ETF’s op het gebied van cryptovaluta verhandelbaar waren met een waarde van (destijds) $7 miljard. Onder de huidige crypto-ETF’s bevinden zich bijvoorbeeld die van Van Eck en Melanion Capital.

GFOF wordt gelanceerd, terwijl Grayscale ook volop lobbyt voor een spot bitcoin ETF in de Verenigde Staten. Waar GFOF en vergelijkbare ETF’s zich richten op indirecte blootstelling aan bitcoin en andere cryptovaluta, worden investeringen in een spot bitcoin ETF omgezet in bitcoin. Voor investeerders die wel willen meebewegen met de bitcoinkoers, maar geen bitcoin kunnen of willen kopen, is dat de meest directe oplossing. In Europa is een dergelijke ‘exposure’ al wel mogelijk via verschillende Exchange Traded Products die worden gedekt door bitcoin.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin ETF adoptie

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties