Criminelen achter megahack eisen $70 miljoen aan bitcoin (BTC)

Honderden bedrijven wereldwijd zijn zaterdag getroffen door een megahack. De hackers van REvil noemen nu hun prijs voor een encryptietool om de gijzelsoftware te ontsleutelen: 70 miljoen dollar in bitcoin. Dat is omgerekend ~2.050 BTC tegen de huidige koers.

Dat maakt het hackerscollectief uit Rusland bekend via een post op hun 'Happy Blog'op het darkweb, onthuld door DarkTracer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

$70 miljoen aan bitcoin geëist

Bedrijven of organisaties die gebruik maken van VSA bedrijfssoftware zijn getroffen door de hack. De maker van deze software is het bedrijf Kayesa, een IT-provider uit Miami. Deze maakte dat op 2 juli j.l. bekend dat de software niet meer werkt. Concreet is door ransomware de tool die servers, netwerkapparaten en printers aanstuurt, lamgelegd.

Circa tweehonderd bedrijven in Amerika zijn getroffen, maar ook in Zweden en Nederland zijn incidenten bekend. Zo moest supermarktketen Coop in Zweden sluiten omdat het kassasysteem niet meer werkte.

Het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) onthulde dit weekend dat security onderzoeker Wietse Boonstra de veiligheidslekken in VSA heeft ontdekt. De hackers hebben daar gebruik van gemaakt om de aanvallen in te zetten.

Ook volgens de Nederlandse researcher Victor Gevers is het een koud kunstje om de lekken op te sporen en er misbruik van te maken.

De politiek is door de grootschalige hack wakkergeschud.

The Guardian meldt dat de Amerikaanse president Joe Biden zaterdag direct zijn inlichtingendiensten aan het werk heeft gezet om de hackers op te sporen. Volgens het Amerikaanse securityfirma Huntress zit REvil uit Rusland achter de megahack.

Voor zover bekend is het losgeld nog niet betaald. REvil is dezelfde groep die vorige maand de systemen van vleesverwerker JBS heeft lamgelegd, afgaande op informatie van de FBI. Ze vroegen eerst 45.000 dollar aan Monero (XMR), maar met deze eis is de ruim 1.500 keer (!) hoger.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...