‘Hackers verdienen $600 miljoen aan bitcoin met ransomware in 2021’

Analysebedrijf Chainalysis heeft weer statistieken op een rijtje gezet over het afgelopen kalenderjaar 2021. Wat blijkt? Hackers achter ransomware verdienden ongeveer evenveel als het jaar ervoor.

Onderzoek ransomware

Het onderzoek met de naam 2022 Crypto Crime Report is een terugkerend thema bij het bedrijf. In 2021 haalden hackers in totaal $602 miljoen binnen uit ransomware-aanvallen. Dat is iets minder dan in 2020, toen dit getal nog op $692 miljoen stond.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Chainalysis geeft daarbij wel een disclaimer. Ze gokken dat dit bedrag nog wel hoger uit gaat vallen, omdat ze de initiële schatting over 2020 achteraf ook omhoog moesten aanpassen.

“Anekdotisch bewijs, plus het feit dat de inkomsten uit ransomware in de eerste helft van 2021 die van de eerste helft van 2020 overtroffen, suggereert ons dat 2021 uiteindelijk een ‘beter’ jaar voor ransomware zal zijn geweest.”

Met ransomware-software versleutelen hackers bestanden op computerservers. Pas als de eigenaar het losgeld will betalen, geven ze de toegang tot de data terug. Vaak zijn grote bedrijven of organisaties het slachtoffer, die dan honderdduizenden of miljoenen dollars moeten aftikken.

Cryptovaluta zijn een populair betaalmiddel, omdat dit doorgaans niet zomaar in beslag kan worden genomen. Wel zijn alle betalingen traceerbaar, omdat de blockchain transparant is. Dit is precies waar Chainalysis zich mee bezighoudt: de analyseren van deze geldstromen.

'Hackers verdienen $600 miljoen aan bitcoin met ransomware in 2021'

Hackersgroepen

Volgens Chainalysis was de in Rusland gevestigde groep Conti vorig jaar het meest succesvol. Met behulp van hun ransomware-as-a-service-model (RaaS) hebben ze meer dan $180 miljoen aan cryptovaluta van hun slachtoffers afgeperst.

'Hackers verdienen $600 miljoen aan bitcoin met ransomware in 2021'

Ook DarkSide staat in het rijtje. Zij werden in de loop van 2021 bekend door hun aanval op de U.S. Colonial Pipeline. Daardoor ontstonden er brandstoftekorten in sommige regio’s in de Verenigde Staten.

Het bedrijf werd destijds gedwongen om $5 miljoen in Bitcoin uit te betalen aan hun hackers. Dit bedrag is later (gedeeltelijk) door de FBI teruggepakt. Gedurende het hele jaar door heeft DarkSide minstens $75 miljoen verdiend met vergelijkbare hacks.

In 2020 werden er 119 hackersgroepen geïdentificeerd. Vorig jaar waren dat er 140. Ook nam de gemiddelde omvang van ransomware-betalingen toe. In 2021 was dit $118.000, en het jaar ervoor ‘slechts’ $88.000.

'Hackers verdienen $600 miljoen aan bitcoin met ransomware in 2021'

Meer details over ransomware-aanvallen vind je in het volledige rapport van Chainalysis.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsransomware