Hoofd ESMA wil meer 'bescherming' tegen cryptovaluta

Hoofd ESMA wil meer 'bescherming' tegen cryptovaluta

Verena Ross van de ESMA denkt dat de toenemende inflatie investeerders in de richting duwt van risicovolle beleggingen, zoals bitcoin en andere cryptovaluta. Ze kijkt uit naar uniforme regelgeving in de Europese Unie.

Met smart wachten op EU-regulering

Verena Ross is hoofd van de ESMA, de European Securities and Markets Authority. In een interview met Bloomberg zei ze dat ze “met groot ongeduld” zit te wachten op Europese wetgeving om de cryptosector te kunnen reguleren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Met een stijgende inflatie zullen investeerders op zoek gaan naar beleggingen die mogelijk compenseren voor de hoge inflatie door hogere rendementen, wat weer zou kunnen leiden tot het nemen van grotere risico’s,” zegt Ross. “Dat is iets dat we scherp in de gaten houden.”

De ESMA is de Europese authoriteit voor effecten en markten. Het is een van de drie toezichthouders op Europees niveau. Er is een toezichthouder voor de banken (EBA), voor verzekeraars en pensioenfondsen (EIOPA) en de ESMA richt zich op de overige financiële of kapitaalmarkten.

Lappendeken van regels

Aanleiding om de bitcoinmarkt en die van andere cryptovaluta extra in de gaten te houden, is, behalve de veronderstelde aantrekkingskracht voor investeerders in tijden van hoge inflatie, ook de grote koersval sinds de piek in november en de ineenstorting van Terra/Luna.

Op dit moment is er geen uitgebreide set regels, gevangen in een wet, toegesneden de cryptosector. Ieder land reguleert de cryptomarkten naar eigen inzicht door financiële regulering zelf te vertalen naar de cryptomarkten. Dat levert een lappendeken aan regels op en per land een verschillend investeringsklimaat.

“Er is op dit moment geen EU-raamwerk van regelgeving voor dit soort bedrijven. En dus is er een onbalans in hoe nationale toezichthouders omgaan met deze bedrijven en hoe ze worden beoordeeld,” zegt Ross. “Dat is waarvoor een gemeenschappelijk raamwerk voor regulering voor zal helpen.”

Sinds 2020 wordt er gewerkt aan de nieuwe wetgeving onder de naam ‘MiCA’. Ross hoopt dat het de komende maanden tot een afronding komt en dat de nieuwe wet in 2023 of 2024 in werking treedt.

Lees meer over:
regulering EU

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties