Hashrate bitcoin bereikt met 268 EH/s record, terwijl centrale bank Zweden mining wil verbieden
De rekenkracht van bitcoin blijft maar stijgen. Volgens statistieken van analysebedrijf CryptoQuant dragen de miners momenteel zo'n 268.000.000.000.000 hashes per seconde bij aan de beveiliging van het bitcoinnetwerk.
Rekenkracht
Vanuit de hele wereld doen computers de hele dag door gokjes: ze zijn aan het minen, proberen met miljoenen nonces per seconde een juiste hash te vinden. De gelukkige winnaar krijgt een vergoeding: de som van de transactiekosten en de subsidie van 6,25 BTC.
Momenteel worden er een recordaantal hashes per seconde berekend. Deze rekenkracht staat momenteel op 268 EH/s.
Daarbij moet wel gezegd worden dat dit om een gemiddelde gaat en dat dit getal geen keihard datapunt is. Zoals gezegd is dit getal iedere seconde anders. Het is onmogelijk om real-time exacte waardes te verkrijgen.
De trend is wel duidelijk: na het verbod op mining in China, is de hashrate gewoon weer doorgegaan met de opmars waar het de jaren daarvoor ook al mee bezig was.
Centrale bank pleit voor verbod
De stijging van de rekenkracht is doorgaans een indicator dat het ecosysteem gezond is. Maar toch wordt het niet door iedereen toegejuicht. De centrale bank van Zweden, de Riksbank, pleit in een rapport voor een verbod op bitcoin mining. Ze zien problemen met het energieverbruik van proof-of-work.
De Riksbank is een van de oudste centrale banken ter wereld. In een rapport met de titel "Cryptocurrency's en hun impact op financiële stabiliteit" schrijft de bank het volgende:
"Miners van cryptovaluta in Noord-Zweden gebruiken evenveel elektriciteit als 200.000 huishoudens op jaarbasis."
De paper citeert het Milieuagentschap en de Zweedse Financial Supervision Authority. Ook halen ze de Amerikaanse SEC aan:
"De proof-of-work-methode, die wordt gebruikt om transacties te bevestigen en nieuwe cryptovaluta te maken, moet worden verboden ten gunste van andere, minder energie-intensieve methoden."
Bitcoin is groen
Bitcoiners met een kijk op de dynamiek in de miningmarkt weten wel anders: bitcoin is een financiële prikkel voor de groene transitie. De energiemix van bitcoin miners is véél groener dan die van een gemiddeld land.
"Daarnaast zou 'energieconsumptie' neutraal moeten worden bekeken", zo vinden Zweedse bitcoiners. "De energieproductie zou eerder moeten worden gereguleerd, maar niet de individuen die het gebruiken."
Lees hieronder meer over de feiten en fabels over de elektriciteitskwestie.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!