Het Cypherpunk’s Manifesto over het belang van digitale privacy is 30 jaar oud

Vandaag is het 30 jaar geleden dat het Cypherpunk’s Manifesto is gepubliceerd door de Amerikaanse computerwetenschapper Eric Hughes. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een populair een relevant stuk.

Cypherpunk’s Manifesto

Hughes deed op 9 maart 1993 een oproep wat betreft privacy.

“Privacy is noodzakelijk voor een open samenleving in het elektronische tijdperk. Privacy is geen geheimhouding. Een privéaangelegenheid is iets waarvan je niet wilt dat de hele wereld het weet, maar een geheime aangelegenheid is iets waarvan je niet wilt dat iemand het weet. Privacy is de macht om zich selectief aan de wereld te openbaren.”

Terugkijkend naar de datum – in 1993 – laat dit zien hoe visionair deze uitspraak was. Hughes had al door dat het internet een grote impact zou kunnen hebben op de digitale privacy van iedere gebruiker, helemaal in combinatie met het surveillance kapitalistische systeem dat erboven op is gebouwd met tech-bedrijven (en ook overheden).

Hughes schreef over het belang om systemen te bouwen die ervoor zorgen dat je je kunt beschermen tegen dit soort surveillance.

“Wij, de Cypherpunks, zijn toegewijd aan het bouwen van anonieme systemen. We verdedigen onze privacy met cryptografie, met anonieme mail forwarding systemen, met digitale handtekeningen en met elektronisch geld.”

Je ziet het al: Hughes had het vér voor de opkomst van bitcoin al door dat er digitaal geld zou komen. De precieze vorm was nog niet bekend. Met B-money, eCash en BitGold faalden er in het verleden veel geldsoorten.

Totdat Satoshi Nakamoto met bitcoin kwam. Ook noemt hij het gebruik van cryptografie om privacy te behouden.

Bouw alternatieven

Hughes vervolg: “Cypherpunks write code.”

Het is een populaire kreet geworden, ook in de bitcoingemeenschap. Staat je iets niet aan in de wereld om je heen? Bouw een alternatief! Beginnen analysebedrijven beter en beter geldstromen in kaart te brengen? Bouw betere privacy-tools, met CoinSwaps, PayJoins, CoinJoins, lightning en meer.

Hetzelfde is ook te zeggen over het “gevecht” tegen het financiële systeem. Waar je in 2008 enerzijds Occupy Wall Street had waarbij critici fysiek in opstand kwamen tegen het financiële systeem, bewandelde de bitcoin-beweging een andere weg door ‘simpelweg’ een alternatief te programmeren. Je hoefde daarbij níet de straat op om je van het traditionele financiële systeem te onttrekken. Men schreef nuttige computercode.

Het hele verhaal van Hughes lees je op de website van het Nakamoto Institute.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsprivacy