‘Hoge boetes’ voor Iraanse Bitcoin miners die publieke elektriciteit gebruiken

Het illegaal minen van bitcoin kan in Iran grote gevolgen hebben. Miners die ‘elektriciteit gebruiken die bedoeld is voor het huishouden’ staan “zware boetes” te wachten. Dat vertelt Mostafa Rajabi, een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Energie.

Bitcoin mining in Iran

Het minen van bitcoin is Iran niet verboden. Je moet echter licenties hebben en gebruik maken van speciale regelingen omtrent het energiegebruik (en de prijs die je ervoor betaalt). Ook moet je als miner jouw winsten verkopen aan de centrale bank van het land. Zij kunnen de bitcoin dan weer gebruiken voor import om zo kapitaalcontroles te ontlopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hierdoor kan het heel aantrekkelijk zijn om stiekem en ‘buiten dit gereguleerde systeem’ te minen. Om dit te ontmoedigen waarschuwt Rajabi de Iraanse gelukszoekers. Eerder doekten de autoriteiten al 1.100 illegale farms op.

Rajabi voegt eraan toe dat cryptomining dit jaar een van de twee grootste bedreigingen is voor de elektriciteitsvoorziening van zijn land. Een ander probleem dat hij opmerkt, is een afname van de electriciteit die afkomstig is van waterkrachtcentrales, als gevolg een tekort aan regen.

Te midden van deze zorgen, treedt de Iraanse regering hard op tegen ongeautoriseerde mining faciliteiten. Als iemand zonder licenties elektriciteit aftapt van het publieke net, kan men dus grote boetes verwachten. De omvang van dit bedrag is niet bekend gemaakt in de berichtgeving van Tehran Times.

De mining-industrie is nauw verbonden aan het elektriciteitsnet van Iran. Rajabi meldt dat het in de praktijk zelfs black-outs in het hele land kan veroorzaken.

Naast de ‘zware boete’ zullen degenen die door de overheid worden betrapt, ook de schade moeten compenseren die ze aan de elektriciteitsvoorziening van het land veroorzaakten.

Nationale strategie

Iran legaliseerde industriële mining farms in 2019. Destijds dachten de Iraanse ministers dat de industrie meer dan $8,5 miljard per jaar zou kunnen opbrengen. De zware economische sancties leidden ertoe dat met in Bitcoin ‘vrijheid’ zag én een manier om het staatsinkomen te verhogen.

Oktober vorig jaar was de industrie zo hard gegroeid dat zelfs de Centrale Bank van Iran nieuwe voorschriften opstelde. Alle opbrengsten van door Iran verkregen Bitcoin moesten de spaarpot van het land in.

Hiermee kon men vervolgens de problemen met import, die zich bijvoorbeeld door uitsluiting buiten het SWIFT-betaalsysteem voordeden, ontlopen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
Iranmining