Wetsvoorstel in Iran pleit voor verbod op ‘buitenlandse Bitcoin en cryptocurrency’s’

De Centrale Bank van Iran (CBI) heeft de handel in Bitcoin en andere cryptocurrency's die buiten het land zijn gemined, verboden. Dat blijkt uit een rapport dat nieuwsmedium Iran International deelt.

Politici proberen dit verbod nu in een wettelijk kader te proppen. Alleen cryptocurrency's die in eigen land zijn verdient moeten een legaal betaalmiddel worden. Makkelijker gezegd dan gedaan, want bitcoin is een grenzeloos protocol. De precieze uitwerking en de poging om dit soort dingen voor elkaar te krijgen is interessant om te volgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel krijgt een opvallende titel: 'Ondersteuning van cryptocurrency mining en het organiseren van de lokale markt voor beurzen'.

Kortom: de industrie in Iran moet draaien op 'eigen' bitcoin. Als het aan de centrale bank en regelgevers ligt worden transacties van buitenaf zoveel mogelijk beperkt.

Als dit wetsvoorstel er door komt wordt de centrale bank van het land toezichthouder van de industrie. De Nederlandsche Bank (DNB) is hier in Nederland overigens ook toezichthouder voor de industrie.

Het wetsvoorstel gaat verder dan alleen bitcoin. Volgens Cointelegraph is het waarschijnlijk dat een 'nationale cryptomunt' of privaat uitgegeven valuta uiteindelijk de boventoon gaan voeren in het land. Nogmaals: het is afwachten wat de precieze implementatie is.

Bitcoin

Iran is wel druk in de weer met (kleine) initiatieven rondom bitcoin. Met name het onderdeel van de wet waar wordt gesproken over het verbieden van buitenlandse valuta kan roet in het eten gooien voor BTC.

Toch zien we dus ook initiatieven. Een Iraanse minister stelde recentelijk voor om een 'crypto-vriendelijk eiland' te maken. Om zo meer business naar het land te trekken en de lokale industrie op die plek te krijgen.

Dat is vooral interessant voor beurzen of andere dienstverleners die gunstige regels zoeken. De vraag is echter altijd: hoe graag wil je als buitenstaander jezelf vestigen op zo'n plek? Dat blijft afwachten, en vooralsnog is er niets met het voorstel gedaan.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er inmiddels 30 licenties uitgedeeld aan goedgekeurde bitcoin miners.

Bitcoin in Iran

De relatie tussen Iran en Bitcoin is interessant. Eerder stelde het land al richtlijnen op voor lokale miners, die hun inkomsten verplicht (deels) moeten verkopen aan de centrale bank van het land. De handel in cryptovaluta was praktisch gezien al verboden in het land.

Toch zou je deze formaliteit ook vanuit een andere bril kunnen bekijken, zoals ook Decrypt doet. Het kan wijzen op de intentie van Iraanse toezichthouders om te voorkomen dat kapitaal het land verlaat. Het kan gevaarlijk zijn voor de lokale valuta als de financiële instellingen overstappen op bitcoin door deze in het buitenland op te kopen.

Door de olie- en aardgasraffinaderijen is Bitcoin mining een lucratieve business in Iran. In 2019 legaliseerde het land de cryptomining-industrie al, en nu proberen ze manieren te vinden om voordeel te halen uit de digitale activa. Dat gaat waarschijnlijk wel gepaard met een aantal strenge regels en richtlijnen.

Oktober jongstleden probeerde Iran de Amerikaanse sancties te ontlopen met een mandaat om alle bitcoin die in Iran zijn gedolven, te verkopen aan de CBI.

Op deze manier had het land een extra troef in handen: een alternatieve manier voor betalingen voor import. Sinds eind april mogen banken en geldwisselkantoren officieel bitcoin gebruiken voor importhandel.

Lees meer over:
Iran

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...