Wetsvoorstel in Iran pleit voor verbod op ‘buitenlandse Bitcoin en cryptocurrency’s’

De Centrale Bank van Iran (CBI) heeft de handel in Bitcoin en andere cryptocurrency's die buiten het land zijn gemined, verboden. Dat blijkt uit een rapport dat nieuwsmedium Iran International deelt.

Politici proberen dit verbod nu in een wettelijk kader te proppen. Alleen cryptocurrency's die in eigen land zijn verdient moeten een legaal betaalmiddel worden. Makkelijker gezegd dan gedaan, want bitcoin is een grenzeloos protocol. De precieze uitwerking en de poging om dit soort dingen voor elkaar te krijgen is interessant om te volgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel krijgt een opvallende titel: 'Ondersteuning van cryptocurrency mining en het organiseren van de lokale markt voor beurzen'.

Kortom: de industrie in Iran moet draaien op 'eigen' bitcoin. Als het aan de centrale bank en regelgevers ligt worden transacties van buitenaf zoveel mogelijk beperkt.

Als dit wetsvoorstel er door komt wordt de centrale bank van het land toezichthouder van de industrie. De Nederlandsche Bank (DNB) is hier in Nederland overigens ook toezichthouder voor de industrie.

Het wetsvoorstel gaat verder dan alleen bitcoin. Volgens Cointelegraph is het waarschijnlijk dat een 'nationale cryptomunt' of privaat uitgegeven valuta uiteindelijk de boventoon gaan voeren in het land. Nogmaals: het is afwachten wat de precieze implementatie is.

Bitcoin

Iran is wel druk in de weer met (kleine) initiatieven rondom bitcoin. Met name het onderdeel van de wet waar wordt gesproken over het verbieden van buitenlandse valuta kan roet in het eten gooien voor BTC.

Toch zien we dus ook initiatieven. Een Iraanse minister stelde recentelijk voor om een 'crypto-vriendelijk eiland' te maken. Om zo meer business naar het land te trekken en de lokale industrie op die plek te krijgen.

Dat is vooral interessant voor beurzen of andere dienstverleners die gunstige regels zoeken. De vraag is echter altijd: hoe graag wil je als buitenstaander jezelf vestigen op zo'n plek? Dat blijft afwachten, en vooralsnog is er niets met het voorstel gedaan.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er inmiddels 30 licenties uitgedeeld aan goedgekeurde bitcoin miners.

Bitcoin in Iran

De relatie tussen Iran en Bitcoin is interessant. Eerder stelde het land al richtlijnen op voor lokale miners, die hun inkomsten verplicht (deels) moeten verkopen aan de centrale bank van het land. De handel in cryptovaluta was praktisch gezien al verboden in het land.

Toch zou je deze formaliteit ook vanuit een andere bril kunnen bekijken, zoals ook Decrypt doet. Het kan wijzen op de intentie van Iraanse toezichthouders om te voorkomen dat kapitaal het land verlaat. Het kan gevaarlijk zijn voor de lokale valuta als de financiële instellingen overstappen op bitcoin door deze in het buitenland op te kopen.

Door de olie- en aardgasraffinaderijen is Bitcoin mining een lucratieve business in Iran. In 2019 legaliseerde het land de cryptomining-industrie al, en nu proberen ze manieren te vinden om voordeel te halen uit de digitale activa. Dat gaat waarschijnlijk wel gepaard met een aantal strenge regels en richtlijnen.

Oktober jongstleden probeerde Iran de Amerikaanse sancties te ontlopen met een mandaat om alle bitcoin die in Iran zijn gedolven, te verkopen aan de CBI.

Op deze manier had het land een extra troef in handen: een alternatieve manier voor betalingen voor import. Sinds eind april mogen banken en geldwisselkantoren officieel bitcoin gebruiken voor importhandel.

Lees meer over:
Iran

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer