Hoge Raad Singapore verklaart Tether (USDT) als eigendom

1182 totale weergaven

De Hoge Raad van Singapore heeft crypto erkend als eigendomin een rechtszaak tussen cryptobeurs Bybit en een voormalige broker van deze beurs. Dat is op te maken uit deze gerechtelijke uitspraak. Daarin wordt crypto-activa opgevat als “vermogensrecht”, vermogen dat afdwingbaar is na gerechtelijke uitspraken.

Bybit spande een zaak aan tegen Ho Kai Xin en beweerde dat zij haar arbeidsovereenkomst heeft geschonden door haar positie te misbruiken om meer dan 4,2 miljoen USDT (een stablecoin uitgegeven door Tether) over te maken naar adressen in haar bezit. Ho heeft ook een hoeveelheid fiatvaluta naar haar eigen bankrekening overgemaakt.

“Net als elk ander vermogensrecht is USDT een asset dat ook door een derde partij is te bewaren,” zegt rechter Philip Jeyaretnam, die de zaak voorzit.

De uitspraak van de rechter verwijst ook naar een reactie op een openbare raadpleging die op 3 juli 2023 is gepubliceerd door de Monetary Authority of Singapore, waarin digitale activa door derde personen kunnen worden vastgehouden in opdracht van de eigenaar. “Een crypto asset wordt erkend als een vermogensrecht en is dus afdwingbaar in de rechtbank. Het verschilt niet opvallend veel hoe de wet omgaat met andere sociale constructies, zoals geld. Het is alleen omdat mensen over het algemeen de ruilwaarde van schelpen, kralen of cash accepteren dat ze als valuta worden beschouwd,” aldus de rechter.

De exchange wilde bewijzen dat Ho zowel de USDT als fiatvaluta in bewaring had voor Bybit. Ho gaf haar neef Jason Teo de schuld van het stelen van de activa van ByBit zonder haar medeweten, waarbij ze beweerde dat alleen hij die adressen bezat en controleerde.

De rechter accepteerde op basis van een balans van waarschijnlijkheden dat “Jason niet bestaat (of in ieder geval niet de rol speelde die door mevrouw Ho werd beweerd),” en beval Ho de activa terug over te maken naar Bybit.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...