Human Rights Foundation stelt 20 bitcoin beschikbaar voor handige developers

In de wereld van Bitcoin is er altijd ruimte voor verbetering. En dat is precies waar de Human Rights Foundation (HRF) op inspeelt. Ze hebben een prijzenpot van 20 Bitcoins – meer dan een half miljoen dollar – klaargezet voor de slimme koppen die hun schouders onder dit project willen zetten.

De HRF heeft een wedstrijd op poten gezet, gericht op het boosten van de open-source ontwikkeling rondom bitcoin. Het doel is om tien belangrijke verbeteringen aan te brengen aan de gebruikerservaring van Bitcoin, met een speciale focus op mobiele portemonnees.

Alex Gladstein, de strategiebaas van HRF, verklapte aan Decrypt dat deze wedstrijd is geboren uit gesprekken met activisten uit alle hoeken van de wereld. De functies die zij graag willen zien, staan nu in de spotlight.

Voor elke uitdaging ligt er een prijs van 2 Bitcoins klaar, wat neerkomt op bijna $60.000 volgens CoinGecko. De uitdagingen zijn gericht op diverse knelpunten binnen Bitcoin, waarvan er zes specifiek bedoeld zijn om mobiele portemonnees naar een hoger niveau te tillen.

Een van de uitdagingen draait om het ontwikkelen van open-source designcomponenten voor Bitcoin-projecten. Op dit moment zijn deze namelijk nog veel te afhankelijk van eigen ontwerpsoftware zoals Figma. Het uiteindelijke doel is om ontwikkelaars gratis toegang te geven tot een handleiding voor de gebruikersinterface van Bitcoin.

Ook is er een uitdaging die zich bezighoudt met het uitbreiden en versterken van Nostr, een sociaal netwerk dat tegen censuur kan en wordt ondersteund door Jack Dorsey. Vooral de techneuten onder de crypto-fans zijn hier dol op.

Voor de verbetering van Bitcoin-wallets is er onder andere een uitdaging die draait om het genereren en onthouden van seed-zinnen bij het oversteken van landsgrenzen. Dit is iets dat de HRF graag wereldwijd wil ondersteunen.

Het geld voor de prijzenpot komt van het Bitcoin Development Fund van de HRF, een onderdeel van de stichting dat zich inzet voor financiële vrijheid voor activisten en dissidenten over de hele wereld.

Volgens Gladstein ziet de HRF Bitcoin en financiële vrijheid als twee kanten van dezelfde medaille in de strijd voor mensenrechten. Bitcoin biedt namelijk een uitweg voor mensenrechtenverdedigers die continu via hun bankrekeningen worden aangevallen.

Er zijn nog geen prijzen opgeëist, maar de wedstrijd loopt door tot eind 2024.

Gladstein ziet deze prijzenpot als een soort experiment. Mocht het een succes worden, dan kunnen andere organisaties wellicht hetzelfde gaan doen.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...