ID-systeem van oogbalscan-cryptovaluta Worldcoin ook te gebruiken door bedrijven en overheden

Het controversiële Worldcoin probeert in de hele wereld haar cryptocoin aan de man te krijgen. Nu deelt het team dat ook bedrijven en overheden het ID-systeem van het project kunnen gebruiken.

Worldcoin

Sam Altman, CEO van OpenAI, is de mede-oprichter van Worldcoin. Vorige week is de cryptovaluta gelanceerd, waarbij gebruikers hun irisscans moesten inleveren in ruil voor een digitale ID. In sommige landen krijgen gebruikers dan ook gratis geld toegestuurd. Op deze manier hoopt Worldcoin een “identiteits- en financieel netwerk” te maken.

Andere organisaties kunnen gebruik gaan maken van dit “geverifieerde” netwerk, zo vertelt een senior manager van het bedrijf.

Worldcoin haalde $115 miljoen op bij durfkapitaalinvesteerders, waaronder Blockchain Capital, a16z crypto, Bain Capital Crypto en Distributed Global in een financieringsronde in mei.

Naar eigen zeggen zijn er al 2,2 miljoen mensen die zich hebben aangemeld in de proefperiode van de afgelopen twee jaar. Privacy-activisten zijn bezorgd over over het misbruik van de biometrische gegevens. Toezichthouders in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben gezegd dat ze het project onderzoeken.

Ricardo Macieira, algemeen manager bij Tools For Humanity, zegt dat de missie is om de “grootste community voor financiën en identiteiten op te bouwen die we kunnen”.

Bedrijven zouden Worldcoin kunnen betalen om hun digitale identiteitssysteem te gebruiken. Als een coffeeshop bijvoorbeeld iedereen één gratis koffie wil geven, kunnen ze de technologie van Worldcoin gebruiken om ervoor te zorgen dat mensen niet meer dan één koffie claimen.

Het wil op deze manier de zogenoemde sybil-aanvallen voorkomen: maximaal één account per persoon.

“Het idee is dat terwijl we deze infrastructuur bouwen en dat we andere derde partijen toestaan om de technologie te gebruiken.”

Bitcoin als wereldmunt

Daarmee is Worldcoin dus het tegenovergestelde van bitcoin. Houd in je achterhoofd dat je met bitcoin pseudoniem een oneindig aantal accounts kunt maken (door private keys te genereren). Je hoeft géén persoonlijke informatie te delen en je kunt bitcoin in de hele wereld gebruiken. Daar is geen Worldcoin voor nodig.

In Kenia is het project inmiddels verboden en ook de in Europa zijn er zorgen over de verwerking van gevoelige persoongsgegevens.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws