‘Illegale betalingen met Bitcoin zijn mogelijke bedreiging’, volgens Janet Yellen

1091 totale weergaven

Bitcoin is een bedreiging en een zorg voor overheden’, stelt de aanstaande minister van Financiën Janet Yellen. Ze was tussen 2014 en 2018 voorzitster van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Ze is bang dat via cryptocurrency’s witwassen of financiering van terrorisme gemakkelijker wordt.

Bitcoin als bedreiging

In de hoorzitting ter bevestiging van de Senaat kon Yellen het niet ontlaten om toch iets te zeggen over Bitcoin (BTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De opmerking kwam naar aanleiding van een vraag van senator Maggie Hassan. Zij vroeg Yellen om haar visie over de opkomende ’technische bedreigingen in verband met financieel terrorisme’.

Ze wilde weten welke rol Yellen ziet voor het ministerie van Financiën in de strijd tegen illegale financiële activiteiten. Hassan noemde cryptovaluta specifiek als een mogelijke bedreiging, en Yellen was het daarmee eens.

“Ik denk dat veel transacties met cryptovaluta worden gebruikt voor illegale financiering.”

Janet Yellen

Ongefundeerde uitspraak

Het blijkt een ongefundeerde uitspraak. Op dezelfde dag maakte analysebedrijf Chainalysis bekend dat ze geen enkele indicatie heeft dat Bitcoin te maken heeft met financiering van terrorisme en dergelijke misdaden. Slechts 0,34% van de transacties heeft een crimineel luchtje, terwijl het grootste deel daarvan te maken heeft met (relatief onschuldig) ransomware.

Volgens het rapport was er in 2020 geen enkele transactie te herleiden naar binnenlands extremisme, $0 voor terrorismefinanciering, geen betaling die te maken heeft met sancties en eveneens geen enkele aanwijzingen voor gebruik omrent kindermisbruik.

Ondanks deze conclusie, voegde Yellen er aan toe dat de regering nieuwe manieren moet vinden om het witwassen van geld via cryptoplatforms tegen te gaan.

Bitcoin betalingen zijn dan wel pseudoniem en oncensureerbaar, het betekent niet dat we níets over de transacties weten. Alle betalingen staan bewaard in een open source en transparant kasboek. Analysebedrijven zoals Chainalysis en CipherTrace houden dit voor overheden en andere overheidsdiensten in de gaten.

Janet Yellen

Voor wie al wat langer in de Bitcoin community zit, maar Yellen niet voor de geest kan halen: in juli 2017 kwam haar gezicht ineens overal voorbij op Reddit, Telegram en andere socials. Een van de aanwezigen bij het congres hield een bord met “buy bitcoin” omhoog.

Yellen zou het stokje kunnen overnemen van Steven Mnuchin. Hij liet tussen 2017 en 2020 de Amerikaanse overheidsschulden met 33% stijgen. De coronacrisis speelde hierin natuurlijk een belangrijke rol. Yellen steunde de overheidsuitgaven tijdens de pandemie wél, maar noemde de CARES Act van $2,2 biljoen “indrukwekkend”.

Je zou Yellen kunnen zien als de Amerikaanse variant van Wopke Hoekstra. Onder zijn bewind voerde Nederland vorig jaar de omstreden ‘cryptowet’ door, in lijn met de AMLD5 wetgeving om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!