IMF roept Centraal Afrikaanse Republiek op om te stoppen met bitcoin als wettig betaalmiddel

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) roept de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) op om te heroverwegen om bitcoin niet meer als wettig betaalmiddel te gebruiken.

CAR

De CAR maakte vorig jaar bekend dat ze bitcoin wilden omarmen. Hoewel het sindsdien al maanden stil is rondom het project en altcoins en tokenizering haar intrede doen, komt het IMF nu toch met een statement.

Het IMF beweert dat de stap een negatief effect zou kunnen hebben op de economische en financiële stabiliteit van het land. In een nieuw rapport van 2 mei 2023 betoogt het dat de wetgeving een aantal risico’s met zich meebrengt.

Zowel op juridisch vlak, maar ook met “bedreigingen voor macrofiscale en financiële integriteit”. Daarom roept het IMF het land er toe op om de status van bitcoin als wettig betaalmiddel in te trekken.

“However, as one of the prior actions for the new ECF arrangement, the law has been amended in March 2023 to repeal legal tender and convertibility status of bitcoin.”

De ECF arrangement gaat over de Extended Credit Facility (ECF)-overeenkomst die het IMF heeft goedgekeurd. Het zou gaan om een lening van ongeveer $191,4 miljoen aan de CAR.

Bezorgdheid

In het rapport uit het IMF zijn bezorgdheid over de mogelijke financiële stabiliteitsrisico’s die samenhangen met de status van wettig betaalmiddel van cryptovaluta.

De organisatie benadrukte met name dat traditionele instrumenten die door centrale banken worden gebruikt om de financiële stabiliteit te beheren (zoals rentewijzigingen en valuta-interventies) hun doel voorbij kunnen schieten als bitcoin volatiel is.

Daarnaast heeft het IMF kritiek op Sango. Ze schrijven: “De Sango-coin is een cryptovaluta uitgegeven op de blockchain, gedekt door bitcoin en gepromoot door de CAR”. Het zou een mislukking zijn gebleken omdat slechts 0,2% van de $2 miljoen aan Sango-tokens werd verkocht.

Al met al lijkt het aandeel van bitcoin in de plannen van het land nihil. De focus ligt vooral op andere “crypto-achtige” zaken. Desondanks is er begin dit jaar een 15-koppige commissie opgericht.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws