Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Inkomens stijgen sneller dan lasten

CPB: Inkomens stijgen sneller dan lasten 146

 

Huishoudens met een middeninkomen hebben vandaag meer financiële ademruimte dan vóór de coronapandemie. Ondanks gestegen energieprijzen en duurdere boodschappen, groeide hun inkomen sneller dan hun vaste lasten. Wat betekent dat voor hun koopkracht, de economie en hun bereidheid om te investeren in crypto?

Waarom stijgen inkomens sneller dan lasten?

Volgens het Centraal Planbureau steeg het gemiddeld besteedbaar inkomen tussen 2019 en 2023 met 10.000 euro naar 55.000 euro per jaar. In diezelfde periode stegen de vaste en noodzakelijke lasten van 21.000 naar ruim 23.000 euro. Daarmee daalde het percentage van het inkomen dat aan die lasten werd uitgegeven van 50% naar 46%.

Die verschuiving komt vooral door loonstijgingen en overheidsmaatregelen zoals energiecompensatie. In 2022 kreeg elk huishouden 380 euro en volgden extra steunregelingen voor lagere inkomens. De woonlasten – traditioneel de grootste kostenpost – bleven relatief stabiel, terwijl inkomens bleven groeien.

Wie profiteert het meest?

Vooral middeninkomens (tussen €21.000 en €70.000 per jaar) profiteren. Toch zijn er duidelijke verschillen: huiseigenaren besteden gemiddeld 42% van hun inkomen aan vaste lasten, huurders bijna 57%. Dat verschil komt vooral doordat huiseigenaren gemiddeld een hoger inkomen hebben.

Huurders in de private sector hebben vergelijkbare kosten als huiseigenaren, maar een lager inkomen, wat hun bestedingsruimte verkleint. Sociale huurders hebben lagere lasten, maar ook de laagste inkomens. Zij houden dus het minst over.

Wat betekent dit voor de economie?

Meer vrij besteedbaar inkomen betekent meer ruimte voor consumptie, sparen of investeren. Dat kan leiden tot economische groei, vooral in sectoren die afhankelijk zijn van consumentenuitgaven. Tegelijkertijd blijft de inflatie een aandachtspunt: meer vraag kan opnieuw prijsdruk veroorzaken.

Crypto als nieuwe bestedingscategorie?

Met meer financiële ruimte groeit ook de interesse in alternatieve investeringen zoals crypto. Zeker onder jonge middeninkomens wordt crypto steeds vaker gezien als een manier om kapitaal op te bouwen buiten het traditionele systeem om.

De combinatie van hogere inkomens, dalende lasten en meer bewustzijn over inflatie maakt crypto aantrekkelijker. Bitcoin wordt bijvoorbeeld steeds vaker gepresenteerd als een ‘digitaal spaarmiddel’ — iets wat juist in onzekere tijden vertrouwen oproept.

Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland

Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland

  • Meer dan 340 beschikbare cryptocurrencies
  • Lage transactiekosten
  • Gemakkelijk via iDeal geld storten
  • Professionele traders dashboard
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Raul Gavira

Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....

Array
(
    [0] => 224437
    [1] => 224269
    [2] => 225687
    [3] => 226161
    [4] => 224789
)