Intrekken borgtocht SBF overwogen na vermeende intimidatie van voormalige partner

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) zet vraagtekens bij de borgtocht van Sam Bankman-Fried (SBF), de belangrijkste man achter cryptobeurs FTX. SBF wordt ervan beschuldigd een poging te hebben ondernomen om getuigen in zijn zaak te manipuleren. Daarnaast zou hij persoonlijke informatie van Caroline Ellison, zijn voormalige geliefde en collega, hebben gelekt naar The New York Times.

SBF werd op 22 december 2022 vrijgelaten op borgtocht. Echter, later verzocht hij om diverse aanpassingen van de voorwaarden van deze borgtocht. Uit juridische documenten blijkt dat SBF in januari 2023 contact heeft gezocht met de hoofdadviseur van FTX US. Hij gebruikte hiervoor zowel e-mail als de gecodeerde berichtendienst Signal. In deze communicatie gaf SBF te kennen een hernieuwde en constructieve relatie te willen onderzoeken, waarbij ze elkaar mogelijk konden ondersteunen of gezamenlijke inbreng konden leveren.

Het DOJ stelt dat SBF de app Signal misbruikt heeft om het onderzoek te dwarsbomen, waarbij de automatische verwijderingsfunctie van berichten de zaak compliceert. De rechtbank heeft haar zorgen geuit over de mogelijkheid dat SBF getuigen beïnvloedt, gegeven zijn recente gedrag.

John Reed Stark, de voormalige leidinggevende van het Bureau voor Internet Handhaving van de U.S. Securities and Exchange Commission, stelt dat rechter Lewis Kaplan kan besluiten dat SBF onrechtmatig probeert getuigen te beïnvloeden. Als gevolg hiervan kan Kaplan besluiten om de voorwaarden van de borgtocht van SBF aan te passen of deze zelfs volledig te schrappen.

Naast de beschuldigingen van getuigenbeïnvloeding, wordt SBF er door het DOJ ook van beschuldigd het dagboek van Ellison te hebben gelekt in een poging haar in een kwaad daglicht te stellen. Na een zitting op 26 juli in een rechtbank in Manhattan heeft de openbaar aanklager Danielle Sassoon gevraagd om de borgtocht van SBF te herroepen. Sassoon stelt dat SBF zijn vrijheid misbruikt heeft om Ellison te intimideren, wat onder andere zou blijken uit ongeveer 100 telefoontjes naar een journalist van de NYT.

Lees meer over:
AmerikaFTXmisdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...