‘Inversie van de rentecurve is mogelijk geloof van markt in daling inflatie’

491 totale weergaven

Federal Reserve Gouverneur Christopher Waller sprak op woensdag in Californië over het huidige macro-economische klimaat, de vooruitzichten voor de komende periode en de zogenaamde omgedraaide rentecurve waar al sinds oktober vorig jaar sprake van is. Normaal gesproken is dat laatste een signaal voor een mogelijke recessie, maar volgens Waller gaat het ditmaal om het geloof van de markt dat de Federal Reserve slaagt in zijn missie om de inflatie omlaag te drukken.

Het terugbrengen van de inflatie naar de doelstelling van 2,0 procent lijkt op dit moment ook de enige focus van de centrale bank. "Het is mijn taak om de inflatie omlaag te brengen", aldus Waller.

Wat is een omgedraaide rentecurve?

Normaal gesproken krijg je in de financiële wereld een hogere rente naarmate de looptijd van een lening toeneemt. Hoe langer jij afscheid moet nemen van je geld, hoe hoger het risico op problemen of bijvoorbeeld het missen van andere interessante kansen. Op dit moment is er echter sprake van een tegenovergestelde situatie als we kijken naar de markt voor Amerikaanse staatsobligaties.

Hoe korter de looptijd van de staatsobligatie, hoe hoger de rente. Zo krijg je op staatsobligaties met een looptijd van 1 maand nu een rente op jaarbasis van 6,074 procent, terwijl staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar een rente van slechts 3,750 procent scoren.

Het is natuurlijk niet helemaal logisch dat een staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar zoveel minder oplevert dan een staatsobligatie met een looptijd van 1 maand. De enige verklaring daarvoor is als de markt verwacht dat de Federal Reserve de rente op de korte termijn verlaagt en zij de huidige rente van 3,750 procent zo lang mogelijk willen vasthouden.

Twee mogelijkheden

Wat dat betreft zijn er twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is het scenario waar Christopher Waller in zijn toespraak van gisteren over sprak, namelijk dat de inflatie sterk afneemt en dat de Federal Reserve om die reden de rente weer wat kan verlagen om de economie wat lucht te geven.

De andere mogelijkheid is dat de markt een recessie verwacht en dat ze om die reden massaal Amerikaanse staatsobligaties met een langere looptijd opkopen. Een recessie betekent immers ook dat de Federal Reserve waarschijnlijk de rente in rap tempo moet verlagen om de boel draaiende te houden.

Waarschijnlijk zou het eerste scenario voor de bitcoin koers het beste zijn, omdat een recessie betekent dat veel mensen hun banen verliezen en om die reden assets moeten verkopen. De kans is klein dat bitcoin daarbij ontzien zou worden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....