Investeringsbedrijf verklaart de oorlog aan bitcoin miners

9457 totale weergaven
Investeringsbedrijf verklaart de oorlog aan bitcoin miners

Kerrisdale Capital heeft vandaag aangekondigd een offensief te lanceren tegen bitcoin miners, specifiek gericht op Riot Platforms Inc. ($RIOT). Het investeringsbedrijf beschrijft de industrie als een verzameling “snake oil salesmen” die zowel investeerderskapitaal als het milieu schade toebrengen. Volgens Kerrisdale zou deze sector net als de frauduleuze Chinese RTO’s van tien jaar geleden uit Amerika verbannen moeten worden.

Kerrisdale Capital heeft twee brieven gestuurd naar Texaanse overheidsfunctionarissen. De eerste brief is gericht aan de stadscommissie van Navarro en de tweede aan de senatoren van de staat Texas. Deze brieven zijn te vinden op hun website. Het bedrijf heeft ook aangekondigd een short positie in $RIOT te hebben, terwijl ze bitcoin lang houden als hedge.3

Meer informatie en de volledige rapporten zijn beschikbaar via de volgende links:

Miners en ‘kapitaalverbranding’

In hun tweets beschrijft Kerrisdale Capital het businessmodel van $RIOT als een “dysfunctionele hamsterwiel” van kapitaalverbranding. Zelfs met de huidige hoge bitcoinprijzen is $RIOT’s mijnbouwoperatie na de halvering niet winstgevend. Het bedrijf haalt voortdurend geld op bij retailaandeelhouders om de activiteiten te financieren, wat de reden is voor hun onophoudelijke uitgifte van aandelen.

Bitcoin mining wordt door Kerrisdale gezien als een van de slechtste businessmodellen ooit. Het is kapitaalintensief, extreem competitief, en trekt nu intense regulatoire controle aan. Kerrisdale benadrukt dat met de beschikbaarheid van bitcoin ETF’s er geen reden is om te investeren in mijnbouwbedrijven als proxy voor bitcoin.

$RIOT zit in een wereldwijde race om bitcoin zo goedkoop en efficiënt mogelijk te minen, maar wordt constant overtroffen door nieuwe, goedkopere concurrenten. Volgens Kerrisdale zal $RIOT altijd te hoge kosten hebben om winstgevend te kunnen minen. Het bedrijf speelt liever energie-arbitrage spelletjes dan daadwerkelijk bitcoin te minen. Ondanks aanzienlijke uitgaven aan faciliteiten en apparatuur, is de BTC-productie per aandeel en de BTC-hodl per aandeel afgenomen.

Kerrisdale wijst ook op de afhankelijkheid van $RIOT van royale netwerkincentives en belastingvoordelen, die de afgelopen jaren onder vuur zijn komen te liggen. Deze voordelen staan volgens Kerrisdale onder druk door veranderende regelgeving op staats- en lokaal niveau in Texas.

In maart stopten de ambtenaren van Navarro County het proces voor belastingverminderingen voor $RIOT’s Corsicana-faciliteit. $RIOT ontvangt ook netwerkincentivebetalingen onder een verouderd schema, waarvan Kerrisdale verwacht dat wetgevers dit binnenkort zullen herzien.

Kerrisdale concludeert dat de economische omstandigheden van $RIOT nog slechter zouden zijn zonder deze incentives en belastingvoordelen. Naarmate de druk van regelgeving toeneemt en investeerders de zinloosheid van deze businessmodellen inzien, zullen de waarderingen van $RIOT en zijn collega’s volgens Kerrisdale instorten.

Reacties op Twitter/X

Uiteraard zorgt deze aanpak voor veel discussie op social media. Bitcoiners duiken er op verschillende manieren bovenop. De Twitteraar Steven Lubka doet dat ook, hij dook kort in de cijfers van Kerrisdale. Lubka beschuldigt Kerrisdale ervan de overheid te willen inschakelen om hun shortpositie in MicroStrategy te redden door angst, onzekerheid en twijfel (FUD) te zaaien over bitcoin mining.

Lubka, die actief is onder de gebruikersnaam @DzambhalaHODL, reageerde op Kerrisdale’s aankondiging met een reeks tweets waarin hij hun motieven en financiële prestaties ter discussie stelde. Hij noemde hen “absolute losers” die huilen voor overheidsinterventie. Volgens Lubka is er geen vergelijking tussen de strategie van Kerrisdale en simpelweg het vasthouden van de S&P 500.

In een analyse van Kerrisdale’s beheerd vermogen (AUM) merkte Lubka op dat het fonds dit kwartaal $318 miljoen beheert, een forse daling vergeleken met enkele jaren geleden, toen het fonds nog $1,3 miljard onder beheer had. Deze afname in AUM wijst volgens Lubka op de moeite die Kerrisdale heeft om hun investeringen winstgevend te houden.

Lubka concludeerde zijn reeks tweets met de opmerking dat Kerrisdale probeert hun fonds te redden door de overheid aan te spreken, omdat ze weten dat $MSTR op het punt staat fors in waarde te stijgen. Hij beschuldigt hen ervan paniek te willen zaaien om hun eigen financiële belangen te beschermen.

De publieke discussie tussen Kerrisdale Capital en bitcoinvoorstanders zoals Steven Lubka benadrukt de toenemende spanningen rond bitcoin mining en de verschillende belangen van investeerders in de cryptowereld.

 

 

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...