Investeringslegende Kevin O’Leary verwacht meer bankfaillissementen

Als je het aan investeringslegende en Shark Tank ster Kevin O'Leary vraagt is er een gevaar dat meer Amerikaanse regionale banken kopje onder gaan de komende periode. O'Leary verwacht dat met name verliezen in de sector voor commercieel vastgoed op de winsten van banken zullen drukken.

Hij verwacht dat investeerders in deze sector de komende twee jaar in de problemen komen.

Wat is het probleem?

Het probleem met commercieel vastgoed is volgens O'Leary dat de meeste leningen werden afgesloten in een periode waarin de liquiditeit extreem hoog was en de rentes juist enorm laag. De meerderheid van die leningen lopen in het derde en vierde kwartaal van 2024 af, waardoor de faillissementen rondom die periode waarschijnlijk door het dak zullen schieten.

In 2025 moeten er gigantisch veel panden geherfinancierd worden en dat kan volgens O'Leary weleens een probleem worden. "De aandeelhouders in die panden? Die gaan naar nul", aldus een duidelijke Kevin O'Leary.

Volgens de ondernemer zal deze sector er bijna persoonlijk voor verantwoordelijk zijn dat de economie de komende anderhalf jaar verzwakt. Het kan zelfs zo erg worden dat er volgens hem voor honderden miljarden dollars aan investeringen in rook opgaan en dus meerdere regionale banken omvallen.

"Het verlies van 0,5 biljoen dollar moet opgevangen worden. Dat zal ongeveer 15 procent van de regionale banken een faillissement opleveren", zo gaat O'Leary verder.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Als de voorspellingen van O'Leary uitkomen, dan betekent dat vooral dat de Amerikaanse centrale bank relatief snel moet ingrijpen om een complete ineenstorting van de economie te voorkomen. Dat vertaalt zich in renteverlagingen en mogelijk de herstart van het opkoop-programma van de centrale bank.

In principe is dat een bullish scenario voor bitcoin. Een lage rente en een stimulerende centrale bank betekenen over het algemeen weinig goeds voor de koopkracht van fiatvaluta.

Hoe meer de koopkracht van fiatvaluta daalt, hoe aantrekkelijker de schaarste van bitcoin als alternatief wordt voor investeerders. Wat dat betreft zou dit een positief scenario voor bitcoin zijn, in ieder geval op het eerste gezicht.

Al betekent een recessie of paniek binnen de economie in eerste instantie weinig goeds voor bitcoin. De kans is groot dat men in eerste instantie naar de relatieve veiligheid van de Amerikaanse dollar vlucht. Daar moet men immers de rekeningen mee betalen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....