‘Iran kijkt nog eens goed naar Bitcoin mining na stroomstoringen en politie overvallen’

Iran kwam in 2020 vaak in het nieuws als land dat bezig was met bitcoin (BTC). Het land gaat gebukt onder veel internationale sancties. Dat is een reden om opzoek te gaan naar alternatieven voor het huidige wereldwijde financiële systeem, want daar mogen zijn grotendeels niet meer aan meedoen.

De Iraanse rial heeft te maken met hoge inflatiecijfers en het land heeft op veel plekken goedkope energie: dat zou een goede match moeten zijn met bijvoorbeeld de mining industrie. Maar het land ondervindt momenteel problemen met het energienetwerk en dat is geen goede marketing voor de bitcoin industrie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Energieverbruik

Terecht of onterecht, vaak wordt er naar bitcoin gewezen als energie slurpend monster. Iran maakte in 2020 hun motieven duidelijk: miners kunnen een vast energietarief afspreken met de lokale overheid om zo goed beleid te voeren. Naar schatting zijn er momenteel ruim 1.000 bedrijven actief in de mining industrie.

Daarnaast zijn er nog veel partijen die ‘illegaal’ bitcoin minen in het land. De politie sloot al 1.620 mining farms. Bitcoin is een vrij en open netwerk, iets wat het regime in Iran niet aanstaat. Dit soort dingen zijn koren op de molen voor politici die tegen BTC zijn.

Nu duiken er nieuwe geruchten op: er zijn regelmatig stroomstoringen in drukbevolkte gebieden. En dan is er een zondebok nodig. In dit verhaal is dat wederom de bitcoin industrie. Volgens lokale media is dit een excuus om het verval van hun energienetwerk goed te praten.

Bitcoin en Iran

Bitcoin biedt Iran echter ook voordelen. Nog niet zo lang werden internationale betalingen met bitcoin in het land gelegaliseerd.

Het land betaalt bijvoorbeeld met BTC aan landen als Venezuela. Zo kunnen ze internationale betalingen doen en dus handeldrijven. De centrale bank koopt zelfs direct bitcoin van lokale miners.

De politiek in het land wil wel de voordelen, maar het lijkt erop dat ze niet willen dat iedereen zomaar bitcoin gaat minen.

Lees meer over:
Iran

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...