IRS gaat agenten wereldwijd inzetten om witwassen met bitcoin te bestrijden

De Belastingdienst van de VS, beter bekend als de IRS, maakt zich op om haar agenten wereldwijd in te zetten in ‘een voortdurende strijd tegen cybercriminaliteit’. Er is bijzondere aandacht voor delicten die verband houden met peer-to-peer handel in bitcoin, mixing DeFi en tokens.

De speciale agenten van de IRS-CI hebben een veroordelingspercentage van meer dan 90% op het gebied van schendingen van de belastingwetgeving.

De IRS zal in juni een proefprogramma lanceren waarbij zogenaamde ‘cyber attachés’ zullen worden uitgezonden naar vier continenten om cybercriminaliteit te bestrijden. Deze focus ligt met name op fiscale en financiële misdrijven die gebruik maken van cryptocurrency, decentralized finance , peer-to-peer betalingen en dus mixers. Belastingontduikers gebruiken verschillende tools, waar ook bitcoin en aanverwanten steeds vaker toe behoren.

De cyber attachés hebben ervaring in het onderzoeken van cybercriminaliteit. Zij zullen samenwerken met de handhavingspartners van de IRS-CI in Azië, Europa, Zuid-Amerika en Australië. De uitzending naar deze strategische locaties – Sydney (Australië), Bogota (Colombia), Frankfurt (Duitsland) en Singapore – zal een periode van 120 dagen beslaan, lopend van juni tot september 2023.

Met deze stap zal de IRS vier van haar meest bekwame speciale agenten inzetten in de wereldwijde arena om te waarborgen dat de strijd tegen cybercriminaliteit effectief blijft.

Volgens IRS-CI Chief Jim Lee is het cruciaal om ervoor te zorgen dat hun buitenlandse tegenhangers toegang hebben tot dezelfde middelen en expertise als beschikbaar in de Verenigde Staten, om effectief cybercriminaliteit te bestrijden.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...